MUKE PO MRAZU Uništen i nasad od pet hektara jagoda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐULOVAC – Godina za mnoge nikako nije dobro počela. Koronavirus nam je svima promijenio životnu rutinu, no ono što je možda i više od novog virusa obeshrabrilo velik broj naših poljoprivrednika – svakako su vremenske neprilike koje su ih snašle. Snijeg krajem ožujka pa učestali jutarnji mrazovi uništili su brojnim poljoprivrednim proizvođačima čitav ovogodišnji urod. Niti Općina Đulovac nije izbjegla okrutnu prirodu.

– Na inicijativu najvećeg individualnog proizvođača jagoda zatražili smo proglašenje elementarne nepogode. Govorimo o pet hektara jagoda koje su trebale biti pod plastenicima, međutim poznato je da smo imali jedan jači snijeg i prije zahlađenja – rekao je načelnik Općine Drago Hodak.

Stoga je sav prihod upitan. Elementarna nepogoda je u međuvremenu proglašena, a Hodak poziva sve poljoprivrednike da svoje štete i prijave.

– Štete se sada mogu i prijaviti. Ne znam kolika će biti mogućnost da se ljudima pomogne, ali pozivam sve da izvrše prijavu kako bi se odradila procjena. Možda tijekom svih ovih elementarnih nepogoda koje su nas zadesile, uspijemo ostvariti neke beneficije – kaže Hodak.

U svakom je slučaju bitno evidentirati i registrirati sve nastale štete na poljoprivrednim kulturama, a tada ostaje za vidjeti na koji način će i hoće li uopće država pripomoći posrnulim poljoprivrednicima. (M. Čapo)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!