IZVUKLI ONO NAJBOLJE Online nastava, predavanja i seminari i nakon završetka karantene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako se nalazimo u čudnom, teško prihvatljivom razdoblju, djelatnicima Veleučilišta u Bjelovaru ovo je jedan novi izazov kojem su se, zajedno sa studentima, vrlo brzo prilagodili. U moru loših, ova karantena ipak je iznjedrila i neke dobre stvari. Koje su to, otkriva prva žena bjelovarskog Veleučilišta, dekanica Zrinka Puharić.
-Jedna od dobrih stvari je digitalizacija, odnosno primoranost da svi nastavnici i studenti počnu malo više koristiti te digitalne platforme. Neke su postojale od prije, a neke smo u promijeni noviteta unijeli u roku od 24 sata jer smo morali – ističe Puharić. U ineresu im je, dodaje dekanica, da studenti nemaju repova i da imaju protočnost generacije, stoga su učinili sve da njihovi studenti normalno završe svoju akademsku godinu. A to im omogućuje upravo online nastava.
-Studenti su jako zadovoljni jer mogu nastavu pratiti iz svog dnevnog boravka, od kuće. Znamo da je oko 30 posto naših studenta iz Bjelovara i županije, dok je oko 70 posto njih iz okružja. To znači da oni moraju nekako doći, platiti smještaj, putovanje i prehranu. Kažu da su im troškovi znatno manji ako ne moraju fizički dolaziti – ističe Puharić. Zbog svega navedenog, teoretske dijelove nastave, poput predavanja i seminara stoga, svakako planiraju izvoditi online i u budućnosti. A kako bi došli do mišljenja studenata o tome, planiraju ih anketirati – iako dosad gotovo svi ovu ideju prihvaćaju s velikim optimizmom.
Dekanica bjelovarskog Veleučilišta Zrinka Puharić
Dodajmo, Veleučilište u Bjelovaru ima tri smjera. Smjer računarstva je definitivno smjer u kojem se nastava gotovo 100 posto može odvijati online. To su budući programeri i IT stručnjaci. Oni, gotovo sav nastavni program, osim možda nekih skupih licenca koje imaju jedino na računalima na fakultetu, mogu pratiti od kuće. Mehatronika se također može velikim dijelom raditi od kuće, dok najmanje online može ići sestrinstvo zbog velikog broja sati prakse. Ipak je riječ o medicinskom, a ne inženjerskom smjeru.
-Neka predavanja će ići uživo, no većina zaposlenika već je snimila predavanja, stavili su linkove i omogućili studentima da u bilo koje doba dana ili noći mogu jednim klikom doći do informacija. To je naročito važno izvanrednim studentima koji su i zaposleni pa im odgovara da mogu pogledati predavanja u vrijeme kada su slobodni – pojašnjava dekanica i dodaje kako im je bilo nužno brzo se prilagoditi novonastaloj situaciji. Sada, nakon što su uvidjeli da su dobro savladali taj dio, logično je da namjeravaju sve ono što je dobro, implementirati u sustav i ubuduće, bez obzira na situaciju s koronavirusom. Odlično im ide i interakcija nastavnika i studenata, otvorili su chatove, odgovaraju na pitanja, te obrazlažu studentima sve što im nije jasno.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!