MALI ZELENI Štiteći okoliš, probudite kreativca u sebi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Stvaranje općenito znači svako originalno djelovanje, a stvaranje bilo koje vrste dobro utječe na mentalno zdravlje čovjeka. Uposliti svoje ruke i stvoriti vlastitu kreaciju može biti vrlo jednostavno, a kreativac u nama na kraju će biti ponosan. Stvoriti nešto moguće je i od već iskorištenih predmeta, samo ih treba ponovno upotrijebiti.

Smanjivanje količine otpada, ponovna upotreba predmeta i recikliranje, odavno je poruka i mantra pokreta za zaštitu okoliša. Mnogi vjeruju da to jednostavno znači odvajanje papira, plastike i limenki za lokalnu reciklažu. I zanemaruju važnu točku – “ponovna upotreba”, koja je puno važnija za okoliš nego odlaganje nečega što će jednostavno nestati u cijelom procesu recikliranja.

Prije konkretnih prijedloge što možemo sa svojom djecom izraditi, treba podsjetiti na sjajan projekt Grada Bjelovara i Komunalca. Projekt je obuhvaćao aktivnosti kojima je cilj edukacija građana svih dobnih skupina o održivom gospodarenju otpadom s naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu predmeta, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima i kućno kompostiranje. Sama edukacija za cilj je imala razvoj svijesti o važnosti odgovornog postupanja s otpadom. Ideja je bila i stvoriti nove navike kod građana koji otpad odbacuju u kućanstvu na radnom mjestu, školi ili vrtiću – odvajanje po boji!

Voditeljica dijela projekta koji je, između ostalog, bio usmjeren edukaciji i radu s djecom bila je Kruna Blaha iz tvrtke Colloco.

– Što se tiče radionica za djecu predškolske dobi koja nam je, po mome mišljenju, u budućnosti najvažnija kategorija, održano je 16 radionica u vrtićima i obrtima za usluge, kod dadilja, u gradskoj radionici i slično. Ukupno je sudjelovalo 305 djece – rekla je Blaha.

Blaha pojašnjava da su radionice organizirane u dva dijela.

– U prvom dijelu nekako nam je uvijek bio cilj da se unutar svih tih radionica od stranih odbačenih predmeta napravi novi uporabni predmet. Tako smo, primjerice, kroz igru s glumcem koji nam je istovremeno bio maskota, animator napravili mini predstavu gdje smo kroz igru i učenje djeci pokazali kako spriječiti nastanak otpada, kako ga kompostirati odnosno kako ga ponovno pretvoriti u uporabni predmet – kaže Blaha.

Na tim radionicama su vrtićarci od već iskorištenih predmeta, ambalaže stvarali nešto novo.

– Bilo je tu razno raznih predmeta, čak 16 tematskih radionica i 16 tematskih uradaka. Jako smo sretni jer djeca su jako lijepo reagirala i mislim da dan danas kada se sjete što su napravili, uvijek to rado pokazuju i pokazivat će roditeljima, bakama i djedovima i tako dalje – kaže Blaha.

Radionice s vrtićarcima vodila je Danijela Vusić koja otkriva novu ideju, prijedlog izrade novog-starog predmeta.

– Brz i efektan način izrade dvorca je sljedeći: uzmete kutiju od cipela bez poklopca, naopako u obliku slova U izrežete vrata za ulazak u dvorac pri čemu se čak može privezati sa špagom kako bi se most mogao dizati i spuštati. Nakon toga rade se kule, uzmu se četiri tube koje su ostale od papirnatih ručnika, njih stavite u četiri kuta kutije to jest dvorca koje zatim zalijepite selotejpom ili jakim ljepilom i tako ste dobili kule. Na njih nacrtate prozore, a krov napravite od tanjeg papira, primjerice oblik stošca. I dvorac je gotov – kaže Vusić.

Vusić donosi još jedan dobar prijedlog za djecu i odrasle izrađen u projektu Odvoji po boji.

– Zabavna igra Križić kružić može se napraviti vrlo jednostavno. Potrebno je 10 čepova od jogurta ili kefira, jer oni su malo veći, i još je potreban list papira. Na jednobojnom listu papira povući ćete dvije crte okomito i dvije crte vodoravno od kojih ćete dobiti devet polja za igru. Na pet čepova flomasterom nacrtate jedan motiv, a na drugih pet čepova drugi motiv, svaki igrač tako će imati pet čepova s istim motivom. Na podlozi za igru, odnosno papiru s nacrtanim poljima, igrači igraju igru Križić kružić i pokušavaju složiti svoja tri ista čepa u nizu. Zabava za sve – kaže Vusić.

Sve ove ideje dobro će doći, a cijela priča o projektu neka sve potakne da se potrude i stvore manje otpada te da svi na ovako kreativan način iskorištenim predmetima damo novu svrhu.

 

(Ovaj članak nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Vodne usluge Bjelovar.)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!