ČEKAJU UPUTE Bjelovarski ugostitelji spremaju se za otvaranje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako u četvrtak Vlada raspravlja o eventualnom otvorenju ugostiteljskih objekata, trgovina, salona i drugih djelatnosti, brojni ugostitelji već su krenuli s pripremama za otvorenje. Riječ je o radovima koji su uobičajeni za proljetne mjesece, a iako je Zavod za javno zdravstvo na svojoj službenoj stranici objavio upute i mjere kojih bi se ugostitelji trebali držati nakon otvorenja objekata, do njih još ta informacija nije došla. Potvrdio nam je to Srećko Koljić, predsjednik Ceha ugositelja Bjelovarsko – bilogorske županije i voditelj popularnih ugostiteljskih objekata u Bjelovaru, Franza i Arta, koji su dolaskom opasnosti od koronavirusa u našu zemlju prvi zatvorili svoja vrata ne bi li na taj način zaštitili svoje goste i djelatnike. Podsjetimo, čak 25 osoba je zaposleno u ta dva objekta, a mahom je riječ o mladim ljudima.
-Mi očekujemo da ćemo uskoro dobiti upute i mjere kojih ćemo se morati pridržavati, no zasad one još nisu stigle. Iz nacionalnih medija smo saznali i za aferu oko zatvaranja pojedinih ugostiteljskih objekata u Zagrebu i na moru koje su državni inspektori zatvorili mimo saznanja koje su ti ugostitelji imali. Ti ugostitelji, naime, nisu imali naputke po kojima bi trebali postupati, a na temelju kojih su ih inspektori zatvorili – pojasnio je Koljić, dodavši kako očekuje dozvolu za otvorenje objekata kroz dva tjedna. Napomenuo je kako su bjelovarski ugostitelji spremni za otvorenje, te da željno iščekuju dan kada će ponovno kuhati kave Bjelovarčanima. Isto tako, spremni su i na pridržavanje svih mjera koje će nacionalni Stožer preporučiti. Što se tiče trenutnog stanja u ugostiteljstvu, Koljić je napomenuo kako ima dobrih vijesti.
-Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, ali i Gradu Bjelovaru i gradonačelniku Dariu Hrebaku, u Bjelovaru nije bilo otpuštanja radnika u ugostiteljstvu. Ako je i bilo, to je nešto malo. Ja, dakle, nemam nijedan podatak da je netko od ugostitelja davao otkaz svojim ljudima – zaključio je Koljić.
Za razliku od njega, Vesna Hrebak cijelo vrijeme koronakrize svoj restoran Adriu drži otvorenim. I to zahvaljujući mogućnosti dostave hrane.
-Mi radimo neprestano na način da hranu dostavljamo ili da je primopredaja na vratima restorana. Nikakve nove naputke nismo dobili, osim onom što sami čujemo na dnevniku ili vijestima. Ono što ja znam je da nam nitko od nadležnih, dakle, Ministarstvo turizma, inspekcije ili netko treći, nije izdao točne i jasne naputke i smjernice kako da funkcioniramo. Mi se borimo svatko na svoj način i nadamo se da je to dobro i da ispravno postupamo – iskrena je Hrebak koja bilježi nešto novih gostiju otkako je nastala ova kriza. No, i dalje prednjače stari, vjerni kupci koje Adria ima već dugi niz godina. Posla imaju i uz ovaj promijenjen način rada, ovisno o danu, no baš kao i svi ostali kolege ugostitelji, nadaju se što skorijem danu kada će njihov prostor opet popunjavati gosti koje će na licu mjesta smjeti poslužiti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!