NAJGORA SEZONA IKAD Prodaja cvijeća stala, dio potpuno propao

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE/BJELOVAR – Pune ruke posla s prodajom bi sada trebali imati uzgajivači cvijeća, ali i kao brojne druge aktivnosti, i ta je sada zastala.
– Trenutno je isto kao i kada posijete 100 hektara pšenice koja, nakon što dozrije, iako imate kombajn, ne smijete je požeti. Ista stvar se sada nama događa – dočarava stanje grubišnopoljski cvjećar Zdenko Pavičić.
FOTO OPG Pavičić
Iako, otkako su tržnice ponovno otvorene, oni imaju propusnicu i mogu odlaziti u okolna mjesta prodavati cvijeće, mnogi njihovi kupci ne mogu doći na tržnicu jer se za to propusnice ne daju. Na tržnicama se prodaje manje, online prodaja je u povojima, zbog čega se sada, kaže, nalazi u bezizlaznoj situaciji i zbraja gubitke. Maćuhice su mu propale, strahuje da će tako biti i s balkonskim cvijećem kao što su vinke i pelargonije. Sve maćuhice nije uspio prodati ni Bjelovarčanin Dalibor Remenar koji sada kreće u sezonu ljetnica. Prodaja online kanalima, kaže, ide, ali se ne prodaje kao u redovnim okolnostima.
– Interesa ima, ali ne u velikoj mjeri. Sve je to stalo i svi se boje potrošiti novce jer ljudi ne znaju kakva će biti daljnja situacija, hoće li uopće raditi i dobivati plaću – kaže Remenar.
Pomoć Ministarstva poljoprivrede do sektora cvjećarstva, razočaran je malo Pavičić, ne dolazi.
– Bit ću iskren, ne želim da me se krivo shvati, ali pomoć ne očekujem. Mislim da nas cvjećare naše Ministarstvo zanemaruje – kaže Pavičić.
Cvjećarstvo nije strateška grana, bez cvijeća se živjeti može, ali onima koji od cvijeća žive, upozoravaju, gori pod petama, pa se nadaju da će prodaja ipak krenuti. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!