SIGURNA KUĆA Slobodnih mjesta posljednjih mjeseci – nema!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ostanite doma, riječi su koje ovih tjedana najčešće slušamo. No, što ako nesigurnost leži upravo u domu? Upravo su s tim suočene žrtve obiteljskog nasilja. Bjelovarska sigurna kuća ne osjeća dodatan pritisak, ali to ne znači nužno da nasilja nema više, tumači voditeljica Iskrica Strčić.

– Naše je sklonište unazad nekoliko mjeseci konstantno popunjeno, broj smještaja nije se niti povećavao jer trenutno nemamo slobodnih kapaciteta unutar skloništa – kaže Strčić.

Kako resornom ministarstvu dnevno šalju izvješća, žrtve se u bjelovarsko sklonište niti ne upućuju. No moguće je i da je sada veći dio neprijavljenih slučajeva jer su žrtve obeshrabrene, a i kako su s nasilnikom veći dio dana u istom prostoru, nasilje im je i teže prijaviti. Ne usude li se zvati telefonom, za pomoć se mogu obratiti i mailom na udruga.iris@gmail.com

– Mailovi u potpunosti mogu ostati u anonimnosti. Mi u startu reagiramo samo informativno, žrtvi dajemo prijedloge, informacije, upute – rekla je Strčić.

Strčić sve iz okoline poziva da reagiraju i nasilje ili sami prijave ili se obrate žrtvi sa savjetom, jer je žrtvama ponekad lakše kada se same odluče na taj korak.

– Ako se netko sa strane osjeti slobodan to prijaviti umjesto žrtve, možda će ona i dalje biti obeshrabrena i neće reagirati pozitivno – kaže Strčić.

Međutim, kod nasilja šutnja nikada nije zlato. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!