PRORAČUNSKE ŠKARE Reorganizacija uz mjere uštede i pomoći

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Grad Virovitica, kao i mnoge druge jedinice lokalne samouprave, zbog iznenadne krize uzrokovane epidemijom, morao se naglo reorganizirati i prilagoditi novonastaloj situaciji. U sklopu te reorganizacije osmišljene su brojne mjere uštede, ali i mjere pomoći za privredu.

– Komunalne naknade, zakupa javnih površina te zakupa poslovnih prostora  oslobađamo sve one koji su zbog zabrane poslovanja morali prekinuti svoju poslovnu djelatnost. Sve su to mjere koje se direktno dotiču poduzetnika. Sada će se smanjiti iznosi i za spomeničku rentu, za turističku pristojbu te poreznu potrošnju jer, budući da nema potrošnje, nema niti poreza – ističe virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Dodatno se u susret izašlo i posebnim kategorijama poduzeća.

– Za naša komunalna poduzeća i sva poduzeća koja djelomično rade tijekom ove krize, donijeli smo odluku da se ne računaju zatezne kamate, ne ide se na ovrhe. Isto tako ponašaju se i naša javna poduzeća, ne naplaćujemo otpad upravo onim tvrtkama koje ne posluju – kaže Kirin.

Mislilo se i na najmlađe Virovitičane, točnije na njihove roditelje jer mnogi od njih ovih dana proživljavaju iznimno teške trenutke.

– Kao Grad, u cijelosti smo oslobodili korisnike plaćanja dječjih vrtića i produženog boravka. Grad je preuzeo podmirenje troškova. Kada se kriza završi, roditelji će ponovno djecu moći voditi u vrtiće i dnevni boravak – kaže Kirin.

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin

Sve navedeno tek je početak, napominje virovitički gradonačelnik. Uskoro će biti prezentirane nove mjere namijenjene prvenstveno gospodarstvu.

– Puno stvari još pripremamo za poduzetnike poput nekih novih mjera. Ima dosta toga, ali ono što je možda važno reći je da se radi o samo jednom dijelu mjera, ostatak ćemo donositi sukladno kako bude kriza trajala – kaže Kirin.

Teret krize za svojim sugrađanima podijelit će i zaposlenici virovitičke Gradske uprave.

– Solidarizirali smo se u Gradskoj upravi, nije bilo uskrsnica, neće biti regresa ni dodataka po kolektivnom ugovoru. Više nema financiranja manifestacija, neprofitnih organizacija, osim za one nužne troškove rada. Zaustavljaju se sve investicije, osim EU projekata, onih projekata koji su ugovoreni i koji se već završavaju kao i onih gdje imamo veliko sufinanciranje kako bismo i tako pomogli gospodarstvu – kaže Kirin.

Drugim riječima, virovitički proračun će se ovih dana itekako ‘češljati’.

– Svaka proračunska stavka analizirat će se, vidjet ćemo gdje možemo rashodom smanjiti i uštedjeti kako bismo kroz dodatne mjere koje će biti potrebne pomogli svim gospodarstvenicima. Naravno, sukladno onome što će se predložiti jer i Vlada i Županija daju svoj dio programa mjera, no važno je da se na kraju svi složimo – kaže Kirin.

U Virovitici se nadaju kako će sve mjere, i one koje osigurava država, pa preko županijski, do gradskih i općinskih, uroditi plodom te ublažiti krizu koja nas, kao ni ostale europske zemlje, sve je jasnije, neće zaobići.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!