U DOMU 28 ZARAŽENIH Osnovan stručni tim za nadzor, ravnateljica se ne smatra odgovornom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije odlučio je, na inicijativu tamošnjeg župana Darka Korena, formirati stručni Tim za praćenje, nadzor i pomoć u radu koprivničkog Doma za starije osobe koji se pretvorio u novo žarište zaraze koronavirusom. Podsjetimo, ondje je u posljednjih nekoliko dana potvrđeno 28 slučajeva zaraze. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je kako je utvrđeno da je virus u Dom stigao – iz bolnice.

Vesna Križan ne drži se odgovornom za novonastalu situaciju

-Prve dvije oboljele osobe prije dva tjedna vratile su se iz koprivničke bolnice i sa sobom donijele virus u dom. Poslije je zaraženo i dvoje djelatnika – kazao je Capak.

Da je situacija u Domu alarmantna, smatra i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakić koji je jučer pozvao na smjenu ravnateljice Vesne Križan. Njegovu zahtjevu za sada nije udovoljeno, već je formiran spomenuti stručni tim koji bi svakodnevnim praćenjem aktivnosti u Domu treba pomoći u provođenju i organizaciji svih potrebnih mjera za sprječavanje daljnjeg širenja bolesti. Na čelu tima će biti županijska pročelnica za zdravstvo Željka Koluder Vlahinja, glavna infektologinja i koordinatorica za COVID-19 u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Vesnica Mađarić, glavna medicinska sestra bolnice Ružica Evačić, medicinska sestra Snježana Vuljak te glavna županijska epidemiologija Draženka Vadla.

Ravnateljica Doma Vesna Križan, koju mnogi smatraju odgovornom za novonastalu situaciju, tvrdi kako unatoč svim naporima i provedenim mjerama nije bilo moguće spriječiti ulaz koronavirusa jer Dom od početka epidemije radi u punom kapacitetu.

Radimo na reorganizaciji i razmještaju štićenika, dezinficirali smo sve sobe i učinili smo sve što je u našoj moći kako bi situacija bila pod kontrolom. Hvala Stožeru na podršci i opremi, vodimo borbu u skladu s protokolima. Ne osjećam se odgovornom za ovu situaciju i  sigurna sam da nitko nije htio da virus uđe u naš Dom – kazala je Križan koja je otkrila kako je do sada testirano više od 70 štićenika te 60-ak zaposlenika, a tvrdi da se sve aktivnosti u domu provode u dogovoru s epidemiolozima, pa i sporni prijevoz štićenika doma do bolnice u invalidskim kolicima koji je prije dva dana šokirao javnost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!