MALI ZELENI Alica i Vesna od kućnog otpada stvaraju prava čuda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ovoga tjedna, točnije u srijedu, 22. travnja, obilježio se još jedan Dan planeta zemlje. Obilježava se već 50 godina, a svake godine ima svoj cilj i slogan. Ovoga puta ono glasi “Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica”. Jedan od načina da pomognemo i ublažimo posljedice je odlaganje otpada ili još bolje, recikliranje istog.

Koliko je recikliranje važno zna Alica Ranogajec iz kućne radinosti „Poklončić“ koja uvijek nešto stvara i ručno izrađuje. Od nedavno ona i njezina partnerica Vesna imaju i novi, hvalevrijedan projekt – izrađuju kućice za ptice i tzv. kućice za vile koristeći otpadne materijale.

– Uvidjela sam da gomilam jako puno smeća u obliku papira, plastike, stakla. Palo mi je na pamet da bismo mogli od tog materijala stvoriti nešto korisno i vratiti uporabnu vrijednost tim istim materijalima. Oni zapravo nisu uništeni, iskoristivi su, a uz gomilanje i bacanje zagađuju naš planet Zemlju – rekla je Ranogajec.

Pri izradi kućica za ptice, ti su materijali itekako pomogli.

– Okrenuli smo se malo oko sebe vidjevši da imamo jako puno kartona od ambalaže cappuccina, kave, keksa, a vidjeli smo da mogu poslužiti i tetrapak pakiranja u kojima svi kupujemo mlijeko, sokove i slične proizvode. Dobro su nam došle i konzerve, ali i plastična pakiranja od kojih se zaista mogu napraviti čuda malim rezbarenjem i rezanjem. Zapravo, sve ono što vam ostane od ambalaže hrane ili pića se može iskoristiti – kaže Ranogajec.

Osim toga, iskoristiv je uvijek i materijal koji se nalazi svuda oko nas, drvo.

– Odlično mogu poslužiti štapići od sladoleda, a s obzirom na to da je vrijeme rezidbe, mislim da svi koji imaju voćku ili neko drugo drvo isto tako imaju granja i grančica na pretek – kaže Ranogajec.

Svi kreativni radovi i njihov tijek izvođenja mogu se i pogledati.

– S obzirom na to da smo i mi učili kako ambalažu iskoristiti, došli smo na ideju da fotografiramo faze izrade koje se mogu pogledati na našoj Facebook stranici Poklončić Bjelovar. Tamo se nalazi cijeli tijek izrade, kao i materijali koje smo koristili – kaže Ranogajec.

Za ukrašavanje kućice za ptice korišten je i plastelin i to onaj kućne izrade. Ranogajec otkriva recept.

– Potrebno je malo brašna, malo soli, vinskog praška za pecivo, biljnog ulja i vruće vode, sve to samo se još mora dobro izmijesiti – kaže Ranogajec.

Iako im je za izradu jedne kućice za ptice od recikliranog materijala trebalo par sati, ovo je dobar prijedlog i možda poticaj svima nama da za naš planet Zemlju i sami učinimo nešto takvo, da iskorištenoj ambalaži damo novu svrhu i ne stvaramo otpad. (D. Vusić)

 

(Ovaj prilog nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Vodne usluge d.o.o. Bjelovar)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!