KAD SE MALE RUKE SLOŽE Motaju štrudle i stvaraju i u vrijeme koronakrize

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama na svoje članove nije zaboravila niti u ovim kriznim danima kada ne smiju provoditi vrijeme zajedno. Naime, viša radna terapeutkinja Martina Viščević osmislila je kreativne online radionice ne bi li marljive članove potaknula na svakodnevne aktivnosti koje mogu provoditi kod svojih kuća.

-Osmislili smo kreativne radionice po mogućnostima i sposobnostima naših korisnika i vodili pritom računa da materijale za rad imaju kod kuće – kazala je Martina Viščević i dodala kako je riječ o radionicama kakve zapravo provode u Udruzi kada su svakodnevno zajedno. Primjerice, kulinarske radionice, proizvodnja ukrasnih predmeta i sve ono što ih može zaokupiti i pobuditi u njima interes za suradnjom. No, nije baš lako, priznaje Viščević, neku kulinarsku radionicu dignuti na online platformu. S malo kreativnosti i mašte, njima je to pošlo za rukom.

-Razradimo aktivnost korak po korak, fotografiramo svaki taj korak, popratimo sve glazbenom podlogom, objavimo sadržaj na Facebooku, tagiramo osobe koju su članovi naše udruge i zamolimo ih za suradnju da oni to doma odrade i potom nam pošalju povratnu fotografiju njihovog uratka – pojašnjava Viščević i dodaje kako je nažalost, mali broj korisnika informatički u mogućnosti izvršiti zadani zadatak. No, tu, tvrdi Viščević, uskaču roditelj, braća, sestre i svi oni koji mogu i pomažu korisnicima u svladavanju radionica. Inače, bjelovarska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama broji 30-ak članova i svi oni jedva čekaju dan kada će se moći vratiti u prostor Udruge. Njima ništa ne može zamijeniti socijalnu interakciju.

-Dan inače započinjemo kavom ili čajem koji pripreme naši korisnici i tada slijedi dogovor o planovima za taj dan. Potom kreću kreativne ili kulinarske radionice ili oboje usporedno. Svi zadaci određuju se po mogućnostima, interesima i sposobnostima korisnika, a pratimo i sva prigodna obilježavanja, zavisno o dobu godine – priča Viščević jedan uobičajen dan u Udruzi i dodaje kako su korisnici vješti naročito u kulinarskim aktivnostima. Stoga prostor Udruge redovito miriši po pečenim kolačima i slasnim štrudlama.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!