BJELOVARSKO VIJEĆE Kome Grad može, a kome ne može pomoći?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Društvu gradova koji nemaju prirez se pridružio Bjelovar. Njegovo ukidanje su jednoglasno podržali bjelovarski vijećnici na današnjoj sjednici na kojoj je usvojen set mjera pomoći gospodarstvu zbog koronakrize. Grad će zahvaljujući racionalnom ponašanju kroz ukidanje prireza proći neokrznut, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak koji je iznio i stanje proračuna.
-Trenutno imamo 22 posto manje prihode nego u istom razdoblju prošle godine, ali je to na razini 2018., a uz to očekujemo Vladine kompenzacijske mjere od oko tri milijuna kuna čime ćemo kompenzirati gubitak – rastumačio je Hrebak.
Uz ukidanje prireza, bjelovarski vijećnici su jednoglasno i bez primjedbi podržali i oslobađanje plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora i javnih površina od travnja do srpnja ove godine kao i pomoć od ukupno tri tisuće kuna kroz tri mjesečne rate obrtnicima kojima zbog mjera suzbijanja pandemije nije dozvoljen rad. Bez zadrške su se odrekli svojih naknada do kraja lipnja čime će se uštedjeti oko 26 tisuća kuna. Veseli i da nekolicina investitora od talijanskih koji čekaju odobrenje Ministarstva zaštite okoliša, pa do lanca fast fooda nisu odustali od investicija u Bjelovaru, čulo se na sjednici. Razloga za veselje nemaju udruge. S obzirom na to da sada ni one ne mogu raditi može li se i njima pomoći, zanimalo je Bajsovog Željka Pavlekovića.
-Hoće li Grad kao što je napravio za gospodarstvenike i udruge za vrijeme krize osloboditi plaćanja najma gradskih prostora – upitao je Pavleković kojem je hladan tuš stigao od zamjenika gradonačelnika Igora Brajdića.
-Ne možemo osloboditi baš sve, a udruge crpe novac iz Grada, pa ih ne treba osloboditi i najma – jasan je bio Brajdić.
Udrugama za utjehu ostaje da financiranje jednogodišnjih programa i projekata nije stopirano iako će i ono biti srezano s obzirom na to da se dio odnosi na manifestacije koje neće biti održane. Više nade ima za drugi oporbeni prijedlog – onaj SDP-ov o gradskim vrtovima. Dio takvih vrtova već postoji. O dodjeli zemljišta za nove treba dobro razmisliti, ali to bi mogla biti prva mjera u drugom bjelovarskom paketu pomoći, poručila je pročelnica za gospodarstvo, Sonja Novak.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!