NOVA DONACIJA Zaštitni viziri za djelatnike na prvoj crti obrane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Članovi Zajednice tehničke kulture Grada Bjelovara još jednom su dokazali da imaju veliko srce i vrijedne ruke. Naime, uz pomoć 3D printera, izradili su zaštitne vizire kako bi pomogli zdravstvenim djelatnicima, ali i drugim građanima koji se radi svoga posla moraju izlagati opasnosti od zaraze. U suradnji sa Stožerom civilne zaštite Grada Bjelovara, 30 vizira podijeljeno je predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije te Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.
Željko Bukvić
– Nakon što su studenti izradili program za izradu vizira na 3D printerima i nakon što je Hrvatska zajednica tehničke kulture pozvala sve udruge koje raspolažu s printerima da se uključe u akciju, mi smo promptno reagirali. Cijela priča zapravo je počela krajem prošle godine jer smo u jednom našem zajedničkom projektu aplicirali s projektom kupovine 3D printera. Moram reći da inače novčana sredstva dobivamo iz Gradskog proračuna. Ispostavilo se da je kupnja bila odličan izbor, printer je došao krajem prošle godine i evo, u ovoj situaciji poslužio nam je da se uključimo u akciju. U Radio klubu imamo obučena tri člana koja znaju raditi s 3D printerom, dvojica su u radnom odnosu tako da je izbor pao na Slavena Sabolovića koji je naš student, apsolvent mehatronike i zato bih njega istaknuo kao najzaslužnijeg za izradu vizira. Inače, za izradu jednog vizira potrebno je oko 45 minuta – rekao je Željko Bukvić, dopredsjednik bjelovarske Zajednice tehničke kulture dodavši kako se, uz izradu vizira, kao radio amateri aktivno javljaju od 24. ožujka svakodnevno u 8 i 20 sati. Radio klub osigurao je i lokalnu mrežu za izvanredne situacije preko repetitora kod vatrogasnog centra. Zanimljivo je da su tu uključeni najstariji član koji je 1952. godište i tri najmlađa člana koji su 2005., 2008. i 2010. godište.
Ljubica Čaić
– Zahvaljujem se Zajednici tehničke kulture Grada Bjelovara te Civilnom stožeru Grada Bjelovara s kojim Dom zdravlja ima intenzivnu i dobru suradnju, a takva suradnja između nas, Gradskog i Županijskog stožera jedan je od razloga zašto je situacija kod nas zadovoljavajuća, čak bih rekla i izuzetno dobra. Ova donacija u svakom će slučaju dobro doći jer i dalje moramo biti na oprezu, svi liječnici i svi zdravstveni djelatnici moraju se čuvati kako bi bili na raspolaganju građanima Bjelovara i šire – kazala je ravnateljica županijskog Doma zdravlja Ljubica Čaić prilikom preuzimanja donacija.
Na donaciji se zahvalila i Nina Renić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
Nina Renić
– Zahvaljujem se Zajednici tehničke kulture Grada Bjelovara i samom Gradu Bjelovaru koji je sve ovo organizirao kako bi mi kao zdravstvena ustanova dobili zaštitnu opremu. Svi smo se našli u jednoj nepredvidljivoj situaciji, nismo znali što nas čeka, a zaštitne opreme imali smo u onim količinama koje su potrebne u jednim mirnodopskim situacijama. Hvala na uloženom trudu, materijalu i znanju da se izradi ova zaštitna oprema koja će i u daljnjoj borbi s epidemijom našim zdravstvenim djelatnicima biti od izuzetne pomoći. Zdravstveni djelatnici svakodnevno izlažu svoje zdravlje kako bi zaštitili sve nas i zato je nužno osigurati im, stoga, potrebne količine zaštitne opreme – zaključuje Renić.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!