OTKAZANA BUDNICA Od zabrane do prepoznatljive bjelovarske manifestacije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Uz grmljavinu motora Bjelovarčani su posljednjih 99 godina ulazili u Međunarodni praznik rada. Moto budnica je u dvadesetim godinama prošlog stoljeća bila bunt radnika koji su se rano ujutro dok je još bio mrak, kako ih policija ne bi uhvatila, a prije nego bi otišli na posao, provozali gradom na motorima bez auspuha. Posljednjih godina moto budnica je okupljala nekoliko stotina bajkera iz zemlje, ali i inozemstva i postala bjelovarski brend. Međutim, i na nju utječe pandemija.

– Zbog trenutne situacije, preporuke Stožera civilne zaštite i propisa u Republici Hrvatskoj otkazujemo moto budnicu 2020. godine – ističe predsjednik Moto kluba Bjelovar Alen Krce.

Iako će možda u duhu početka budnice biti onih koji se žele provozati ranom zorom, Krce apelira na pridržavanje mjera.

– Apeliramo na motocikliste da se pridržavaju trenutnih propisa te zadrže kulturno i odgovorno ponašanje. Prometna policija će tijekom noći i ujutro pojačano kontrolirati sve sudionike u prometu – kaže Krce.

Prema navedenim upozorenjima, ovogodišnji moto buntovnici se neće dobro provesti. Krce otkriva je li i u posljednjih 99 godina bilo prekida ovog događaja.

– Ne možemo 100 posto znati jesu li moto budnice prekidane jer prve moto budnice bile su zabranjene. Jesu li od početka sve bile kao prethodnih godina, ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali mislimo da tijekom drugog svjetskog rata nisu sve održane – kaže Krce.

Međutim, prethodne godine pokazale su discipliniranost kojom su na kraju svi zadovoljni.

– Proteklih godina Moto klub Bjelovar i Policijska postaja prometne policije su organizacijom i hvalevrijednim ponašanjem sudionika motociklista pokazali moto budnicu kao kulturni događaj grada Bjelovara – ističe Krce.

Ako se moto budnica ne može održati tradicionalno na Međunarodni praznik rada, odgodit će se za iduću godinu.

– Budnica je vezana uz 1. svibnja tako da svako pomicanje te manifestacije ne bi imalo nikakvog smisla. Moto budnicu održat ćemo iduće godine i nadamo se, bit će još brojnija i bučnija – zaključuje Krce. (D. Mlinac)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!