SPOMEN PODRUČJE Barutana ide u kompletnu obnovu, da se nikad ne zaboravi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Do proslave Dana Grada Bjelovara u rujnu, Spomen područje Barutana trebalo bi poprimiti sasvim drugačiji, obogaćeniji izgled. Naime, započeli su pripremni radovi za obnovu ovog područja od posebne važnosti čija vrijednost iznosi 2,8 milijuna kuna. Uredit će se staze, popraviti pročelja na kapelici i postojećem objektu, uvesti vodovod i kanalizacija te postaviti rasvjeta. Uz očuvanje spomena na branitelje koji su na tom mjestu poginuli 1991. godine u obrani grada, cilj je napraviti i mjesto na kojemu će se Bjelovarčani, ali i gosti, doći odmoriti, rekreirati i družiti sa svojim obiteljima, a pritom nešto i naučiti o bjelovarskoj povijesti.
Gradonačelnik Dario Hrebak
– Želimo spojiti prirodu s onime što se ovdje dogodilo. Želimo spojiti ovo spomen područje kako bi omogućili djeci da ovdje dolaze i kroz različite interakcije sa svime što će se napraviti, dobiju stvarni dojam svega onoga što se dogodilo – otkriva bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.
Andrea Posarić, voditeljica projekta istaknula je kako su dosad od Ministarstva branitelja dobili 150 tisuća kuna za projekt koji je daleko skuplji, no i kako očekuju dodatna financiranja iz istog izvora. Ujedno je otkrila kako je ovaj projekt kandidirala i na natječaj na kojem su tražili milijun kuna. Rezultate još čekaju, no zbog važnosti projekta nadaju se da će im biti odobrena tražena sredstva.
– Ideja je da se na ovom mjestu svim našim bjelovarskim braniteljima, kroz buduću novu informativno-edukativnu stazu, oda počast te da svima ostane spomen na njih – rekla je Posarić.
Voditeljica projekta Andrea Posarić
Izvođač radova je domaća bjelovarska tvrtka, a projekt je izradila arhitektica Ivana Salopek koja je otkrila da će dio spomen područja u šumi ostati u izvornom obliku, ali da će se napraviti i novi spomenik.

– Prostor je sam po sebi vrlo bogat, lijep i moćan i to je velika prednost. Nadamo se da će se svaka intervencija u prostoru još više oplemeniti i da će na taj način građani Bjelovara dobiti jedan novi i kvalitetan prostor koji se, osim spomena, može koristiti i u druge svrhe. Ambijent je poseban i jedinstven u Hrvatskoj i zato se nadamo da će i nakon uređenja imati veliku estetsku, ugođajnu i ambijentalnu vrijednost. Zamišljeno je da se dio spomen područja ostavi u nekom prirodnom okruženju, to se odnosi na dio u šumi dok će se dio između doma i kapelice urediti infrastrukturno, uredit će se parter, a prostor će dobiti i novi spomenik. Isto tako, razrađena je vizualna komunikacija u obliku natpisa, tabli i obilježavanja pojedinih mikro lokacija. Spomenik je zamišljen kao crna kutija koja reproducira ono što se dogodilo tog kobnog dana. Bit će na mjestu gdje je križ, a postojeće ploče će se sačuvati i ugraditi na neku drugu lokaciju – zaključuje Salopek.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!