RAD NEDJELJOM? Sindikati, ali i građani, nadaju se da će trenutna zabrana ostati na snazi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ni Međunarodni praznik rada ove godine neće biti što je nekada bio. Radnicima, onima koji bi željeli raditi, ali posla za njih nema, kao ni bivšim radnicima koji sada žive ili životare od mirovine, ove godine mahom političari neće dijeliti prvosvibanjski grah, ali barem im neće dijeliti ni parole. I tradicionalna sindikalna prosvjedna povorka seli na internet s porukom kako radnicima treba reći hvala, ali da im još više trebaju prava. Ipak, ono o čemu se sada najviše priča je rad nedjeljom. Kao jedna od epidemioloških mjera je uvedena zabrana rada trgovina tim danom. Građane smo stoga pitali trebaju li trgovine nedjeljom raditi?

Bjelovarčani odlučno odgovaraju “ne”. Mišljenja su da trgovci, kao i svi drugi radnici, imaju pravo na svoj slobodan dan. To najbolje može potvrditi sugovornica koja je u trgovini radila 32 godine. Prema njezinim riječima, takav rad živa je muka, a provođenje nedjelje s obitelji i djecom neostvarivo je.
Nadaju se sindikati da će zabrana ostati na snazi i kada sve mjere budu ukinute. Trgovine za razliku od drugih sektora koji također rade nedjeljom, taj dan ne moraju raditi, smatra šef Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. On za to ima još jedan argument.
– Više od 90 posto zaposlenih u ovoj djelatnosti upravo su žene. S obzirom na to da znamo kako su žene daleko više opterećene u obitelji od muškaraca, upravo se zato posebno traži ograničenje rada nedjeljom u sektoru trgovine – kaže Novosel.
Za sada će tako i biti. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!