OTVOREN ARHIV Do mnogih sadržaja i iz udobnosti doma

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U sklopu prvog kruga popuštanja epidemioloških mjera, vrata korisnicima ovoga tjedna otvorio je i Državni arhiv u Bjelovaru. Točnije, njegova čitaonica. Broj osoba je ograničen, a upita je bilo i prije otvaranja Arhiva.

-U proteklih mjesec dana ljudi su zvali i pitali mogu li u čitaonicu, no za većinu korisnika ipak su zaposlenici Arhiva istražili potrebno gradivo te im ustupili potrebne informacije – pojašnjava ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić. Dodaje kako će nastojati da tako, bez obzira na otvaranje čitaonice, bude i ubuduće.

-Problem je što zgradu dijelimo s nekoliko drugih ustanova i firmi pa se, dolaskom korisnika, stvaraju nepotrebne gužve i fizički kontakti. Stoga još jednom apeliram na sve da nas prije dolaska kontaktiraju telefonski ili mailom – kaže Krivić Lekić.

Otkriva kako su tijekom posljednjih mjeseci usluge Arhiva najčešće trebali studenti i zaljubljenici u zavičajnu povijest, a bilo je i istraživača obiteljske povijesti te onih koji su tražili stare dokumente kako bi ostvarili neka svoja prava. Oni najčešće traže svjedodžbe, podatke o radnom stažu i slično.

Iz Arhiva podsjećaju kako je dobar dio njihove građe digitaliziran i dostupan online.

-Dio tih materijala, poput projekata zgrada do 1940. godine ili starih izdanja Bjelovarskog lista, se nalazi na našoj web stranici, tako da nema potrebe da korisnici dolaze u čitaonicu, već sve te materijale mogu proučavati i pregledavati iz udobnosti svoga doma – kaže naša sugovornica. U međuvremenu se radi na digitalizaciji novih sadržaja.

-Planiramo digitalizirati i staviti na web matične knjige, registar fondova te popis građevinskih dozvola do devedesetih godina – najavljuje Krivić Lekić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!