ŽDRALICE Bez druženja i okupljanja i dalje vrijedno pomažu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Jedna od aktivnijih daruvarskih udruga su Ždralice. Okupile su se u jesen 2013. kako bi pružile podršku nezaposlenim ženama, izvukle ih iz njihova četiri zida, a želja je jednog dana neku i kroz aktivnosti zaposliti. Do sada su održale radionice „Tekstil nije smeće“ i „Od krpica do lutkica“, organizirale su kampanje „Ždralice žele letjeti“ i „Znamo kako“, a upravo su one zaslužne za daruvarske platnene torbe s likom Ginke Bilobić. Međutim, korona i mjere kojih se svi moramo pridržavati je i to privremeno zaustavila, kaže predsjednica udruge Suzana Lipovac.

– Ako nas netko upita za izradu pojedinačnih stvari koje može jedna od žena kod kuće i sama napraviti, onda to radimo. Ali neko veće šivanje torbi, kao i veće narudžbe, sada jednostavno ne možemo provoditi – kaže Lipovac.

I druge aktivnosti koje su redovite provodile su na ledu pa se ni ne okupljaju jednom tjedno.

– Ne možemo osigurati potrebne uvjete poput razmaka i zato naše okupljanje zapravo nema smisla. Smisao naše udruge i jest okupljanje jer tada žene izađu iz kuća, druže se, uživo podijele brige jedna s drugom. I s korisnicima udruge Korak dalje radili smo radionice, međutim zbog situacije sve je primorano stati – rekla je Lipovac.

Ipak, to što se ne sastaju fizički ne znači da i dalje nisu jedne drugima podrška.

– Međusobno održavamo kontakt. Stavljamo razne objave na našim Facebook stranicama tako da smo ipak u svojevrsnom kontaktu sa svijetom i drugim ljudima – kaže Lipovac.

Drugim ljudima su odlučile pomoći onako kako najbolje znaju – šivajući i to, a što drugo u sadašnjoj situaciji, nego zaštitne maske.

– Interes nije bio toliko velik da bi morale šivati masovno što zapravo ne bismo niti mogle. No, koliko su žene kod kuće same uspjele sašiti, to smo donirali. Neke maskice tako su, primjerice, donirane trgovkinjama – kaže Lipovac.

Ovakva vrsta pomoći i brige zasigurno je za svaku pohvalu. Jedno je sigurno, daruvarskim Ždralicama ni ovo neće podrezati krila i čim će moći iz njihovog će kutka izaći pregršt dobrih ideja i kreativnih proizvoda. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!