DAN VATROGASACA Bez slavlja, ali uz obveznu provjeru ispravnosti vozila

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Danas, na dan Svetog Florijana obilježava se Međunarodni dan vatrogasaca. Isto tako, cijeli mjesec svibanj posvećen je vatrogastvu, a obilježava se kao mjesec zaštite od požara. Zbog trenutne epidemiološke situacije, proslava nije moguća, ali na ovaj human i požrtvovan posao pažnja se mora skrenuti. Slavlja nema niti u Garešnici, no kada mjera nije bilo, obilježavanje se održavalo na gradskom trgu, kaže Tomislav Kunješić, zapovjednik Garešničke vatrogasne postrojbe.
FOTO: JVP GAREŠNICA
– Na trgu u Garešnici kompletno smo izlagali cijelu našu opremu kako bi građanima približili naš rad. Najdraži gosti tu su nam uvijek bila djeca iz Područnih škola i vrtića – kaže Kunješić.
Ono što se ne smije preskočiti je provjera tehničke ispravnosti vozila u cijeloj vatrogasnoj zoni Garešnice.
– Operativa mora ići i ne smije stati zbog virusa. Tako da ćemo ove godine provjere odraditi uz puno manji broj ljudi, nećemo stavljati po pet ili šest dobrovoljnih društava na hrpu, već po dva dobrovoljna društva. Iz svakog DVD-a potrebna su po dva do tri čovjeka kako bi se pregledala oprema i kako bi sve bilo operativno. U cijeloj pripremi za sezonu, i mi kao Javna vatrogasna postrojba i ove smo godine dio državne interventne postrojbe koja će pomoći u gašenju priobalja – kaže Kunješić.
U vatrogasnom poslu situacije su razne, a Kunješić ističe jednu koja je posebno ostala u sjećanju.
– Ljudi su čistili bunar i kolega im je, prilikom spuštanja, pao u isti. Budući da nisu imali mobitel odlučili su pješice doći do vatrogasne postrojbe, udaljenost je nekih kilometar i pol. Međutim, kako su hodali, a bilo je vruće, usput su svratili u trgovinu utažiti žeđ. Kada su došli, ispitivali su nas imamo li ljestve, a kada su nam objasnili situaciju naravno da im nismo dali ljestve nego smo otišli sami čovjeka izvaditi iz bunara. Evo to je jedna recimo zanimljiva anegdota – rekao je Kunješić.
Na kraju je najvažnije da je čovjek ostao živ i zdrav jer upravo je zaštita ljudskih života i imovine glavni cilj svakog vatrogasca. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!