PALJENJE NA OTVORENOM U slučaju nepridržavanja pravila – stiže kazna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – S proljećem i intenzivnijim poljoprivrednim radovima počinje i sezona paljenja korova, a to znači i veći rizik od požara. Samo do kraja ožujka, što su posljednji podaci, vatrogasci su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zbog požara na otvorenom prostoru morali intervenirati 21 put. Stoga nije naodmet ponoviti neka osnovna pravila. Korov i granje je dozvoljeno spaljivati samo od prvog studenog do prvog svibnja. Ne smije se paliti noću niti kada je vjetrovito, a mjesto spaljivanja se ne smije napuštati. Uz to je bitno i gdje se pali, napominje županijski vatrogasni zapovjednik, Željko Mesec.

– Paliti se treba dovoljno udaljeno od stambenih objekata, električnih vodova, stupova i sličnih mjesta jer vrlo je važno da ih ne zahvati plamen. Prostor oko mjesta za spaljivanje trebao bi biti očišćen kako bi se spriječila mogućnost širenja požara – kaže Mesec.
Prije spaljivanja je o tome potrebno obavijestiti vatrogasce, ali i pripremiti sredstva za gašenje za slučaj da se vatra otme kontroli.
– Najčešće sredstvo za gašenje je voda, ali uz vodu dobro dođu lopata, pijesak, nekakva metlanica, a na kraju krajeva, ako se netko nađe u takvoj situaciji, poslužiti može i grana s mladim lišćem – ističe Mesec.
Zanemarite li sva pravila i iz nehaja uzrokujete požar na otvorenom prostoru, čeka vas kazna od dvije tisuće do 15 000 kuna. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!