PRIJEVOZNIČKE MUKE Hoće li školarci imati kako u školu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Autobusni prijevoznici su najavili da ne namjeravaju s 11. svibnjem krenuti s vožnjama u međužupanijskom prijevozu. Razlog – nemaju osigurana financijska sredstva. Prijevoz 12 do 15 putnika im se ne isplati, javno je poručio predsjednik Udruge javnih autobusnih prijevoznika Hrvoje Meštrović. Provjerili smo, stoga, kakvu namjeru imaju u Čazmtrans Novoj, tvrtki koja prometuje u čak 16 županija diljem zemlje.
-Naši putnici su srednjoškolci, studenti, neki radnici za koje znamo da trenutno ne rade, te većinom stariji ljudi koji idu kod liječnika. To znači da mi naše autobuse ne možemo napuniti niti s desetero putnika, koliko nam predlažu da vozimo. Znači, putnika nemamo dovoljno, a dezinfekcijska sredstva koja moramo koristiti u svakom vozilu, također koštaju – kazao je Dražen Pavlović, član Uprave Čazmatrans Nova dodavši kako su poslali upit svim županijama u kojima njihovi autobusi voze. Očekuju da se županije očituju hoće li im izaći u susret i financirati dio troškova. Pavlović je naglasio kako u Hrvatskoj, za razliku od svih ostalih zemalja Europske unije, još uvijek nije ustrojena javna usluga, iako je ona trebala profunkcionirati u prosincu prošle godine.
-Javna usluga znači da država plaća javni prijevoz jer on više sam po sebi nije isplativ. Izračuna se, dakle, točna cijena po kilometru, a vi ako ostvarujete na nekoj liniji veću cijenu, vraćate državi, no, ako ste u gubitku, onda vam država plaća razliku. To jako dobro funkcionira u svim okolnim zemljama, osim u Hrvatskoj. Iako su imali vremena, nisu to učinili – zabrinut je Pavlović koji vjeruje da neke županije imaju proračunska sredstva koja će im spustiti na račune i pomoći premostiti ovu situaciju. Na konkretan upit kreću li Čazmatransovi autobusi na ceste, Pavlović nije dao i konkretan odgovor.
-Na ovaj način da možemo prevoziti tek 10 putnika, a izvjesno je da ih nećemo imati niti 10 u autobusima, mi samo radimo sebi gubitke – iskren je Član uprave koji je istaknuo kako od početka koronakrize nijedan radnik u Čazmatransu nije otpušten.
O ovoj problematici razgovarali smo i sa zamjenikom župana Bjelovarsko – bilogorske županije, Nevenom Alićem koji je potvrdio kako su upit od Čazmatrans Nove uistinu zaprimili. Do objave ovog članka odgovor u pisanom obliku još nismo dobili. Nakon što stigne objavit ćemo ga u cijelosti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!