ISTRAŽILI SMO Što čeka odgojitelje, koja je dužnost roditelja i kada će upisi u novu pedagošku godinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Stožer civilne zaštite Grada Bjelovara danas je imao sastanak s nadležnom epidemiologinjom vezan uz početak rada škola i vrtića. Treća je to faza popuštanja mjera koja kreće s 11. svibnjom, a kako bi svi bili pripremljeni, prezentirane su im upute Zavoda za javno zdravstvo.
-Ono što me veseli je što su se za sastanak prijavili i vlasnici obrta za čuvanje djece, odnosno dadilje. Znači da ljudi žele čuti uputstva, žele se konzultirati sa strukom i zaštititi svoje najmlađe korisnike na najbolji mogući način, žele biti odgovorni, savjesni i temeljiti u svojim poslovima. Izrazito me razveselilo što je danas na video sastanku bilo prisutno čak 18 ljudi. Svi ravnatelji škola, vrtića i obrta za čuvanje djece imaju jako puno upita jer svi oni ovaj dio koji ih čeka žele odraditi stručno i profesionalno – napominje Valna Bastijančić Erjavec, načelnica gradskog Stožera civilne zaštite i kao neka od upita navodi informacije o nabavci dezinficijensa i opreme. Nije problem u financijskim sredstvima, istaknula je Bastijančić Erjavec, već kanalima kako doći do svega potrebnog za novi režim rada. Jer nije tajna da nema dovoljno zaliha opreme na tržištu. U tom dijelu, napomenula je načelnica Stožera, dobili su obećanje nacionalnog stožera civilne zaštite da će im uskočiti i pomoći u nabavci svega potrebnog.
Valna Bastijančić Erjavec
-Neka se oprema mora naručivati i čekati. Primjerice, jednokratne odore za kuhare, spremače. Pomoć nam je obećao nacionalni stožer, a mi već danas moramo objediniti narudžbe, proslijediti ih županijskom stožeru, a oni će ju potom dostaviti nacionalnom – pojašnjava Bastijačnić Erjavec neke od zadataka kojima se ovih dana bave. Dodala je i kako je velika sreća što ipak živimo specifičnim načinom života, pa mnogim obiteljima s malom djecom redovito uskaču bake i djedovi i pomažu oko čuvanja. Upravo se tome i sada nadaju u gradskom stožeru, te polažu vjeru da se u vrtiće i škole neće sliti prevelik broj školaraca, odnosno vrtićaraca.
-Svi mi pretpostavljamo da neće biti prevelike gužve u našim školama i vrtićima od ponedjeljka, nekako mislimo da nećemo premašiti brojke od devetero djece u skupinama. Odnosno, mi tu brojku ne smijemo premašiti, no nadamo se da neće biti potrebe za osiguravanjem novog prostora za primjerice dvoje ili troje djece koje neće stati u osnovnu skupinu – iskrena je načelnica koja zna da nije lako ni roditeljima, ali niti odgajateljima ili učiteljima. Naime, puno je upita od strane roditelja koji moraju raditi, a ujedno zaziru od toga da će im djeca, naročito vrtićarci, biti gotovo sami u skupinama i to osam ili više sati dnevno.
-Pri prihvatu djeteta u vrtić, roditelji moraju donijeti potvrdu liječnika da je dijete zdravo. Kod toga smo se svi složili. Jer ako dijete nije zdravo, roditelj može ostvariti bolovanje i ostati doma s djetetom. No, ukoliko je ono zdravo, kao i sva druga djeca u skupini, onda ne moramo pribjegavati odvajanju u grupi. Jer djeca te dobi, ako ih razdvojite da je svatko u svom uglu, onda će oni to shvatiti kao kaznu. Dakle, mi djecu moramo pustiti da se druže međusobno, no idemo s pretpostavkom da su sva djeca zdrava, isto kao i odgajatelji i učitelji. Stoga je potrebno svako jutro djetetu mjeriti temperaturu, a to će činiti i zaposlenici u školama i vrtićima – napominje Bastijančić Erjavec i ističe da idu s pretpostavkom da je okolina zdrava. A k tomu, redovito će se, često i na satnoj bazi sve dezinficirati jer je nemoguće spriječiti da djeca diraju iste igračke. Tete u vrtićima neće nositi maske i rukavice jer bi time samo plašile djecu, a preporuča se i puno boravka na otvorenom.
FOTO: FACEBOOK GRAD BJELOVAR
-Djeca predškolske dobi vrlo su brzo prilagodljiva okolini, njima je za igru dovoljno dvoje ili troje prijatelja, naravno uz nadzor odgajatelja – istaknula je načelnica dodavši kako će se Grad Bjelovar kao osnivač škola i vrtića pobrinuti da sve te ustanove imaju dovoljno dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme. Puno je upita vezanih za upis djece u novu pedagošku godinu pa i tu u Gradu Bjelovaru imaju spreman odgovor.
-Upisi su inače bili u travnju, no ove godine oni će biti tokom lipnja. Da li početkom ili sredinom – svi će biti pravovremeno obaviješteni. Nastojimo da to budu e upisi i ne samo zbog korone, nego zato što smo mi digitalni grad. Ako netko želi predbilježbu, to osnivač i dalje omogućava, no najbolje da se roditelji konzultiraju sa samim vrtićem u koji žele upisati svoje dijete – ističe Bastijančić Erjavec i dodaje kako će upisi izgledati slično kao i oni za srednje škole. Naime, roditelji će elektronskim putem moći birati pod a,b,c,ili d…, u koji vrtić žele upisati dijete. Pod „a“ će biti prioritet, pod „b“ ako nema mjesta u vrtiću „a“, pod „c“, ako nema mjesta u vrtiću pod „b“. Budući da smatraju kako je predškolski odgoj izuzetno bitan za razvoj svakog djeteta, iz Grada poručuju kako im je bitno da svaki roditelj ima uvjete upisati svoje dijete u vrtićku ustanovu, a koja će to biti, njima je sasvim svejedno.
A timski na pripremama za ponovno otvorenje vrtića rade i u Dječjem vrtiću Ciciban. Prema riječima ravnateljice Senke Ivanušec jako ih sve veseli povratak djece.
-Znamo da će u početku biti manji broj djece koja će se vratiti u svoje vrtićke grupe. No, nadamo se da će epidemiološka slika i dalje biti dobra i da ćemo uskoro moći prihvatiti svu djecu koja su upisana u vrtić. Trenutno provodimo anketu u kojoj se roditelji izjašnjavaju hoće li dovesti svoje dijete u vrtić, a sva ona djeca koja imaju kroničnih smetnji, ona bi još neko vrijeme trebala izostati iz kolektiva. Mi ćemo, ako bude potrebno, „upregnuti“ sva tri svoja objekta kako bi osigurali provođenje svih preporuka, no detaljniju procjenu ćemo imati krajem tjedna kada se svi roditelji izjasne. Sukladno tome ćemo onda djelovati – kazala je Ivanušec dodavši kako se zasad veći broj roditelja izjasnio da neće dovoditi svoju djecu u prvom valu u vrtić. Kako tvrdi ravnateljica, imaju raspoložive odgojitelje, osigurali su dezinfekcijska sredstva, beskontaktne toplomjere i sve potrebno za provođenje zadanih mjera. Dodala je kako će na ulazu u vrtić biti svojevrstan trijažni centar, a djecu će od roditelja preuzimati odgojitelj i zdravstveni voditelj. Svi će roditelji dobiti raspored kada, u koje vrijeme mogu svoju djecu dovesti u vrtić, kako bi se spriječilo miješanje više grupa.
Važno je i da roditelji one djece koja su iz vrtića izbivala više od 60 dana znaju kako u vrtić moraju donijeti liječničke potvrde da je dijete zdravo.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!