SVJETSKI DAN PRIMALJA Bjelovarsko rodilište među omiljenim

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je Međunarodni dan primalja. Važan je to dan u kalendaru, ujedno dan kada se nastoji podići svijest o važnosti uloge primaljstva na nacionalnoj, ali i lokalnoj razini. Bjelovarska bolnica trenutno broji 35 primalja, a ono što je važno istaknuti jest činjenica da je upravo zahvaljujući njima broj poroda u Općoj bolnici Bjelovar znatno povećan u nekoliko posljednjih godina. Prema riječima glavne sestre bjelovarskog rodilišta, Zdenke Mužine, samo posljednjih tjedana dolaze im rodilje iz Đurđevca, Hagnja, Čakovca i brojnih drugih okolnih mjesta koja ne gravitiraju ovoj bolnici. Njima je to najveći dokaz da su na dobrom putu i da se puno toga nabolje promijenilo posljednjih godina. Od 35 babica, kako ih od milja zovu, većina njih su žene s dugogodišnjim iskustvom u ovom nadasve odgovornom i ozbiljnom poslu, no ima i mladih koje uče i na kojima će ostati nezavidan zadatak – nastaviti dobre trendove koji su postignuti u posljednjih nekoliko godina.
FOTO: BBŽ
U vrijeme koronakrize, bjelovarsko rodilište radilo je uobičajeno, s čak nešto većim brojem poroda. Kako kaže Mužina, jedina promjena je što su ispred svakih vrata na odjelu velike spužve za dezinfekciju cipela, ali i činjenica da sa svojim ženama muževi ne mogu biti tokom poroda. Na naše pitanje je li bilo negodovanja i jesu li se rodilje, ali i njihovi partneri ljutili, Mužina spremno odgovara:
-Skidam kapu svim tim ženama. One su bile toliko disciplinirane, odgovorne i poslušne da su uistinu zaslužile da ih pohvalimo kao što one posljednjih godina hvale nas na odjelu. Nije bilo nikakvih pritisaka na nas, shvatile su sve koliko je toga na kocki, bilo im je jasno da osim na njih, pazimo i na još jedan život, a to je život njihove tek novorođene bebe, stoga moram reći da sam baš ponosna na svoje rodilje, kao i na sve svoje kolegice – kazala je Mužina. Iako su mislili prigodno obilježiti i proslaviti svoj dan, Mužina kaže kako sada nije ni mjesto ni vrijeme. Vremena za slavlje, tvrdi, bit će i nakon ove krize. Njima je najvažnije da su njihove rodilje, ali i maleni smotuljci kojima pomognu doći na svijet zdravi i da zdravo stignu u svoje domove.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!