NE SPAVA OD BRIGE Po cijenu otkaza u Dom nije pustila niti kontrolu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U bjelovarskom Domu za starije još uvijek se radi u smjenama A i B, potvrdila nam je ravnateljica Jasmina Radojčić koja je dodala da će takav režim zasigurno potrajati još dva do tri tjedna, nakon čega bi se radna atmosfera mogla vratiti na staro. Podsjetimo, dok radi ekipa A, zaposlenici ekipe B su na radu kod kuće i obrnuto. Najprije su se mijenjali svaka dva tjedna, da bi u posljednje vrijeme, povoljnijom epidemiološkom slikom u zemlji, postavu mijenjali svaki tjedan. Sve su to mjere kako bi se maksimalno zaštitili djelatnici, a time i korisnici Doma za starije. Da je situacija ugodna i laka, definitivno nije, no prema riječima ravnateljice, sve je ovo nužno i neće potrajati dovijeka.
Ravnateljica Doma Jasmina Radojčić, Foto: BBŽ
-Opreza nikad dovoljno, premda smo poduzeli sve što je bilo u našoj moći, čak i znatno ranije od ostalih sličnih ustanova. No, mi imamo korisnike koji idu na dijalizu i na kemoterapiju i naravno da nikad ne možeš biti siguran da neće nešto donijeti. To je rizik sam po sebi. Da ne govorim o panici kad netko od korisnika dobije temperaturu, odmah se zove epidemiološka struka. Dosad smo imali 12 ili 13 testiranja naših korisnika i srećom, svi su nalazi bili negativni – istaknula je ravnateljica Doma Jasmina Radojčić i dodala kako su prostor oko Doma ogradili kako bi stvorili uvjete da njihovi korisnici mogu izaći na zrak, bez straha od susreta s vanjskim svijetom.
-Korisnici nas pitaju kada će moći van, isto pitaju i članovi obitelji. Ja svima poručujem isto – mi nismo zatvor i svatko tko želi može otići kad god želi. No, ne može se vratiti u ustanovu samo tako. To je procedura, potrebni su testovi i samoizolacija pa na zadnje svi dolaze do zaključka da je za korisnike bolje da budu ovdje gdje su na sigurnom. Nitko ne želi preuzeti taj rizik na sebe. Za druženja s obitelji bit će vremena kad se situacija smiri – pojašnjava ravnateljica koja je svjesna da su ljudi željni svega. Upravo iz tog razloga počeli su ih puštati u dvorište, dok će uskoro s radom početi i frizerka koja će raditi samo s korisnicima, za što su dobili odobrenje od županijskog stožera. Apoteka radi konstantno, korisnici imaju osiguranu kupovinu preko interneta, no s kafićom koji se nalazi u sklopu Doma je druga situacija.
-Mi imamo specifičnu situaciju. Ako se otvori, kafić može raditi samo na terasi, što znači da mi ne možemo kontrolirati ako dođe netko izvana i samim time nama je ta solucija neprihvatljiva. Čak smo razgovarali s radnicima kafića da se on u potpunosti zatvori, a taj bi prostor mi tada prenamijenili u nešto drugo. Opcija imamo nekoliko – jasna je ravnateljica Radojčić koja svaki rizik želi unaprijed otkloniti. Ako to znači prekid ugovora s vlasnikom kafića, bolje i to, uvjerava Radojčić nego riskirati da se u Dom uvuče zaraza. Inače, kao i u mnoge druge, i u bjelovarski Doma za starije redovito dolazi kontrola od strane osnivača i epidemiologa.
-Bili su i kod nas, nalaz je uredan, no ja ih nisam pustila u ustanovu. Sve što su tražili sam im pripremila ispred ustanove, no unutra nisu mogli ući. Rekla sam da to ne dopuštam pa ni po cijenu otkaza. U Dom mogu ući jedino zaposlenici i nitko više – jasna je Radojčić koja je priznala da od brige za svoje korisnike, ali i zaposlenike i njihove obitelji noćima ne spava. Svi se zajedno nadaju da opasnost jenjava, ali i da neće biti novog, jesenskog vala epidemije, kako mnogi već sada predviđaju.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!