POLJOPRIVREDNICI PAŽNJA Dodane dvije nove gradske potpore

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – I ove godine na gradske potpore mogu računati bjelovarski poljoprivrednici. Za tu dobro uhodanu praksu, Grad je iz proračuna osigurao 859 tisuća kuna i to za 19 potpora koje pokrivaju razne poljoprivredne sektore. Iako je bilo govora da će tijekom koronavirusa poljoprivredne potpore izostati, njih je sada još i više, kaže zamjenik gradonačelnika, Igor Brajdić.
Dogradonačelnik Igor Brajdić
– Ovim potporama želimo poticati upravo one male poljoprivrednike, one najmanje poljoprivredne proizvođače s područja grada Bjelovara. Dvije nove potpore su potpora u svinjogojstvu i potpora za certificiranje sira Bjelovarski kvargl, zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla – rekao je Brajdić.
Osim navedenih novih potpora, tu su još i potpore koje obuhvaćaju voćarstvo, povrćarstvo, cvjećarstvo, opremanje prostora za preradu u poljoprivredi, govedarstvo, konjogojstvo te  pčelarstvo. Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara, jasno ističe da su sada obuhvaćeni svi sektori u poljoprivredi.
Pročelnica za gospodarstvo Sonja Novak
– Što se tiče Bjelovarskog kvargla, nama je u interesu uključiti što veći broj sirara u ovu proizvodnju kako bi se ona i certificirala. Tako da smo ove godine predvidjeli pet tisuća kuna maksimalno za certifikaciju. Što se tiče svinjogojstva, tu smo isto tako u jednom uzgojnom projektu svinjogojstva na području grada, a u interesu nam je što više ljudi uključiti u taj projekt, također se radi o pet tisuća kuna maksimalno po projektu. Iznos od 859 tisuća kuna odnosi se na kompletnih 19 mjera uključujući elementarnu nepogodu koja iznosi 100 tisuća – kaže Novak.
Poljoprivrednici s bjelovarskoga područja za potpore se mogu javiti putem objavljenog Javnog poziva.
– Uvijek slušamo savjete struke, onih koji se bave tim poslom kao i predsjednike udruga koje imamo u poljoprivredi. Upravo su oni tu da predlažu, a mi da njihove prijedloge pretvorimo u djela – zaključuje Brajdić. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!