POMOĆ GRAĐANIMA Što s onima koji su ostali bez posla ili pali na minimalac?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR/BJELOVAR/ĐURĐEVAC – Osim zdravlju, koronavirus je zadao težak udarac gospodarstvu. Uz Vladu, brojni gradovi su stoga donijeli set mjera pomoći – od oslobađanja plaćanja najma prostora, odvoza otpada, komunalne naknade, pa do izravne novčani pomoći. No, što je s građanima koji su zbog koronakrize ostali bez posla ili pali na minimalac? Iz pojedinih su gradova stizale poruke kako novca nema za sve. I na koji će se način onda pomoći pogođenim građanima? Ni na njih nismo zaboravili, uvjerava daruvarski gradonačelnik, Damir Lneniček.
– Prve mjere išle su prema poslodavcima, no naravno da i svi građani koji se nađu u nekim problemima mogu zatražiti jednokratnu pomoć od Grada Daruvara. S te im strane možemo izaći u susret – rekao je Lneniček.
Iako im je premisa bolje spriječiti nego liječiti zbog čega su takoreći sve karte stavili na pomoć u gospodarstvu, ususret građanima će izaći i u Bjelovaru poručuje prvi čovjek grada, Dario Hrebak. 
– Napravili smo jedan cijeli poseban paket mjera, u smislu neplaćanja obveza prema Gradu Bjelovaru za sve naše sugrađane. Isto tako, tu su i određene mjere koje se tiču vrtića te obustave i oslobađanja plaćanja – rekao je Hrebak.
Provjerili smo i kakvo je stanje u okolnim županijama. U Đurđevcu su primjerice i poduzetnike, ali i građane koji su ili ostali bez posla ili su pali na takozvani državni minimalac oslobodili nameta prema Gradu i gradskim tvrtkama. Zašto, objašnjava gradonačelnik, Hrvoje Janči.
– Morali smo ići smjerom kojim ćemo i te ljude osloboditi davanja prema Gradu i prema Gradskim tvrtkama za smeće i za vodu kako bi ljudi imali osiguranu osnovnu životnu egzistenciju – rekao je Janči.
Na istom je tragu i bjelovarsko-bilogorska općina Ivanska koja je za travanj svojim stanovnicima platila odvoz otpada kako bi ih barem malo financijski odteretila. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!