BLIŽI SE PONEDJELJAK Evo koliko učenika i vrtićaraca će se vratiti u svoje ustanove

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Od 297 učenika razredne nastave bjelovarske Treće osnovne škole, u ponedjeljak nijedan učenik neće sjesti u svoju klupu. Potvrdila nam je to ravnateljica te ustanove Goranka Preskočil.
-Definitivno smatram da su roditelji ispravno odlučili i mislim da je za sve dobro što će njihova djeca ovu školsku godinu završiti kroz školu na daljinu. Ovo ionako ne bi bila redovna nastava, već bi svaki dan imali po četiri sata. A sve ostalo bi išlo online. To bi bilo duplo učenje za učenike, ali i za učitelje. Važno je sjetiti se da bi to bila nastava za tek njih devetero, a mi ih imamo oko 27 u razredima – pojašnjava Preskočil. Inače, Bjelovarsko – bilogorska županija će, nakon što im budu dostavljeni svi podaci od škola, obavijestiti javnost o broju učenika koji će u ponedjeljak sjesti ponovno u svoje klupe, potvrdila nam je Preskočil.
U bjelovarskoj Drugoj OŠ nešto je drugačija situacija. U toj ustanovi od ponedjeljka će se ipak čuti dječji glasovi, no ne u velikoj mjeri. Naime, od ukupno 358 učenika razredne nastave, u svoje će se razrede vratiti njih tek 12, kazala nam je to v.d. ravnateljice Vlatka Ileković.
-Stiže nam 12 učenika od kojih su devetero njih prvašići, dvoje su učenici drugog razreda i jedan učenik četvrtog razreda. Ja vjerujem da su to sve djeca zaposlenih roditelja koji nisu imali drugu mogućnost ili da nisu u mogućnosti raditi sa svojom djecom kod kuće. Opet s druge strane, nastava će trajati od 8 do 10 i 35 sati, po preporuci Ministarstva. Tako da im povratak u školu neće bitno pomoći kod zbrinjavanja djece. Teško je zapravo išta pametno reći jer je situacija uistinu teška i nezavidna – pojašnjava Ileković i ističe da se zbog tog malog broja djece cijela mašinerija škole mora pokrenuti. Primjerice, troje učenika će ići u produženi boravak i za njih je nužno da radi kuhinja, odnosno popodnevna smjena i spremačica. No, ispoštovane su sve mjere i u Drugoj OŠ su spremni na povrat učenika. Učionice su spremne, osigurani su odvojeni sanitarni čvorovi i potrebna dezinfekcijska sredstva i oprema. A spremni na povratak vrtićaraca su i u dječjim vrtićima na području Grada Bjelovara.
Ravnateljica gradskog dječjeg vrtića Anna Lauš
-Sve je riješeno: dezobarijere, dezificijensi na senzor, sve zdravstvene mjere su poduzete, prostor vrtića je cijeli dezinficiran, imamo maske, rukavice, beskontaktne toplomjere, tako da roditelji mogu biti mirni – ono što je u našoj moći, sve smo odradili – istaknula je ravnateljica Gradskog vrtića Bjelovar Anna Lauš i dodala kako su kontaktirani svi roditelji ponaosob. Od ponedjeljka će tako sva vrtićka djeca koja polaze ovaj dječji vrtić biti smještena u jedan objekt, onaj u ulici Alojzija Stepinca.
-U ovom trenutku jedino su neke jasličke grupe s petero ili šestero mališana, dok su vrtićke skupine popunjene točno na broj, odnosno broje devetero djece. Ja moram reći da su roditelji opet podnijeli najveći teret, poslušali su preporuke Zavoda za javno zdravstvo, svi oni koji su se mogli snaći – ostavili su svoje mališane kod kuće, solidarizirali su se i prepustili na taj način mjesto onim mališanima čiji roditelji nemaju izbora – kazala je Lauš koja se nada najboljem. Dodala je kako roditelji neće ulaziti u vrtićke prostorije, a osigurali su i prihvat dječje odjeće tokom sutrašnjeg dana kako bi ista ostala u karanteni najmanje 48 do 72 sata. Ipak, potvrdila je Lauš, rade s najosjetljivijom skupinom i nema mjesta za ni najmanji rizik.
Inače, iako su nam dvije ravnateljice potvrdile da će liječničke potvrde pedijatra biti potrebne za svu onu djecu koja su iz vrtića izbivala duže od 60 dana, neslužbeno doznajemo da iste neće trebati. Budući da se upute mijenjaju doslovno iz sata u sat, za očekivati je da će nešto novo možda dočekati pedagoške radnike i tokom sutrašnjeg dana, zadnjeg prije povratka u škole, odnosno vrtiće.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!