ŽUPANIJA POMAŽE Produžen rok otplate kredita za poljoprivrednike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije je pod žitaricama zasijano oko 50 tisuća hektara, a više od 20 tisuća će ove godine biti zasijano uz pomoć županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu. Koristi ju i Josip Jukić iz Stare Rače koji uglavnom za potrebe svog gospodarstva koje se bavi stočarstvom pšenicu, kukuruz i tritikal sije na 25 rali. Županijska financijska pomoć mu u tome, kaže, puno znači.
FOTO: BBŽ
– Mi sredstva koja smo uložili u poljoprivrednu sjetvu možemo iskoristiti za nešto drugo, primjerice za nabavu stroja. Već smo dvije godine zaredom išli u kupnju stroja pa smo tu kreditnu liniju, za deset mjeseci vraćali dok smo prikupili novce. Onda imamo obrtaj sredstava, što je vrlo važno – kaže Jukić.
FOTO: BBŽ
Potvrđuje to i načelnik općine Nova Rača Darko Knežić i sam poljoprivrednik. Smanjenje ulaznih troškova za sjetvu poljoprivrednicima, kaže, omogućuje razvoj gospodarstva.
– Ako bi se išlo ulagati u strojeve i proljetnu sjetvu, ipak bi se malo, kako se kaže, pod struk bacilo gnojiva i slabiji bi bili prinosi. Prinosi ne bi bili očekivani i stvorio bi se javni gubitak – kaže Knežić.
Kako bi gubici bili manji ili kako ih po mogućnosti ne bi ni bilo, već više od desetljeća pomaže županija koja poljoprivrednicima subvencionira kamate na kredite. Ove su godine uvjeti i poboljšani rekao je za obilaska Jukićevog imanja župan, Damir Bajs.
– Produžili smo s deset mjeseci na godinu dana otplatu kredita. Bjelovarsko-bilogorska županija preuzela je ukupnost otplate kamata – rekao je Bajs.
Ne čudi onda da je interes za županijskom kreditnom linijom veći nego ikada. Zahtjev je podnijelo 208 poljoprivrednih proizvođača čiji su krediti teški ukupno 30 milijuna i 900 tisuća kuna. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!