BOLNIČKE USLUGE Redovi na ulici postala su naša stvarnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Red od nekoliko desetaka metara ispred ulaza u bjelovarsku Opću bolnicu, prizor je kojem svjedočimo svakog dana ovog tjedna. I to otkako je zdravstveni sustav počeo s normalnim radom. U razgovoru s prvim čovjekom bolnice, ravnateljem Alijem Allouchom doznajemo kakvo je stanje s operativnim zahvatima i specijalističkim pretragama, odnosno koliko će biti potrebno vremena da se uhvati ritam koji je bio prije koronakrize.

-Kao što smo i najavili, od 4. svibnja krenula je reaktivacija zdravstvenog sustava, ali ne u punom opsegu. Radimo s manjim kapacitetom i to 30 do 40 posto. Zadovoljni smo s učinkom, a pacijenti se i dalje upisuju preko e uputnice. Imamo dobru suradnju s primarnom zdravstvenom zaštitom pa mi preuzimamo liste čekanja, revidiramo ju gotovo svakog dana i pokušavamo riješiti zaostatke i prioritete – kazao je ravnatelj priznavši kako su zaostaci veliki. Allouch se boji da će se stvarati još i veći budući da ne mogu raditi punim kapacitetom. No, sada je bitno da svi znaju kako se moraju poštivati epidemiološke mjere.
– Prije smo obavili 15 pacijenata upisanih u jednom danu za određenu pretragu. Sada nam za to treba dva dana, dakle duplo više vremena. Stoga smo uveli rad u poslijepodnevnim smjenama i subotama gdje god postoje za to kadrovski i prostorni uvjeti – pojašnjava Allouch.
Ravnatelj bolnice Ali Allouch
Inače, liječnici opće prakse i dalje upisuju pacijente, u bolnici vide svakog novog upisanog pacijenta i nakon toga, obzirom na stanje, predviđaju kada bi taj pacijent mogao doći na red. Potom se napravi popis, te se obavještavaju pacijenti o datumu i točnom vremenu dolaska na portu, ispred bolnice. Na porti stoji popis tih pacijenata po kojem se tada oni puštaju u krug bolnice.
Dodajmo, u Bjelovarsko – bilogorskoj bolnici samo je jedna osoba koja još uvijek ima pozitivan nalaz na koronavirus. Prema riječima ravnatelja, do kraja ovog tjedna ili najkasnije početkom sljedećeg svi bi nalazi trebali biti negativni, odnosno i ta jedna osoba trebala bi u potpunosti ozdraviti.
-Zamolio bih naše pacijente, sve korisnike naših usluga da budu svjesni da epidemija nije prošla, da je ona još uvijek među nama te da je sada potrebno znatno više opreza nego dosad želimo li sačuvati ovako dobro epidemiološko stanje. Činjenica je da su ljudi sada u pokretu, da je sve oko nas oživjelo i da se mora stoga držati socijalna distanca. Apeliram da budu strpljivi i da nam pomognu kako bi što bezbolnije riješili liste čekanja. Radimo užurbano, svi kolege su zapeli i svima nam je interesu da se što prije vratimo na staro. Zato se i veselimo normalnom radu – zaključio je ravnatelj Allouch.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!