POUČNA STAZA Ljepote biljnog i životinjskog svijeta na jednom mjestu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Spoj biljnog i životinjskog svijeta moguće je doživjeti na Kamenitovcu u Maglenči gdje je otvorena poučna staza “Bilogora”. Hrvatskom planinarskom društvu Bilogora Bjelovar za ovaj projekt je odobreno bespovratnih 453 tisuće kuna od kojih se 85 posto financiralo iz Hrvatskog proračuna, a 15 posto iz EU fondova.  Šuma koja je i prije sađena kao arboretum poslužila je kao odlična lokacija jer u njoj posjetitelji mogu uživati u različitim vrstama biljaka i životinja s ovih područja. Iako je na Kamenitovcu već postojala poučna staza, ona je ovim uređenjem zakoračila na stepenicu više.
FOTO: ZVONO
– Odlučili smo sada napraviti drvenu stazu u kružnom obliku, 20 malih info tabli s opisom biljaka na hrvatskom i engleskom jeziku i imamo tri platoa s klupama gdje se može i sjesti. Još se mogu pogledati velike info ploče koje obuhvaćaju svijet životinja, gljiva i proljetnica. Htjeli smo da se ljudi, prolazeći stazom, upoznaju s biljnim i životinjskim vrstama i držali smo se toga da životinje budu s područja Bilogore – kaže Anamarija Pađan, voditeljica projekta.
Zadovoljstvo ne krije niti predsjednica Hrvatskog planinarskog društva Bilogora, Vera Pauška, a uskoro se nada i prvim gostima.
– Jako smo zadovoljni. Staza je lijepa i zaista poučna. Prve posjetitelje očekujemo čim Stožer kaže da je dolazak moguć i u većim grupama. Međutim, sada su nam dobro došli i pojedinačni gosti. Tako da svi koji žele neka dođu i uz kavicu u planinarskom domu koji se otvara 11. svibnja, uživaju u biljnom i životinjskom svijetu našeg kraja – kaže Pauška.
Bilo pojedinačno ili u trenutno brojčano dozvoljenim grupama, uživanje i educiranje o prirodnim ljepotama koje nas okružuju – zajamčeno je. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!