NEUMOLJIVE BROJKE Čak 95 posto manje gostiju nego lani, ostali bez dva glavna izvora financiranja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Ova godina za mnoge djelatnosti nije dobro počela, a među njima je svakako i turistički sektor. Budući da je Daruvar perjanica županijskog turizma, provjerili smo u tamošnjoj Turističkoj zajednici Daruvar – Papuk što o turističkom prometu govore brojke dolazaka i noćenja, naročito kada ih usporedimo s onim prošlogodišnjim.
FOTO: TZ DARUVAR PAPUK
-Nažalost, brojke u prva četiri mjeseca ove godine nisu baš dobre. Kod nas je turistički promet u prva četiri mjeseca bio za gotovo 51 posto manji u dolascima i 44 posto manji u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Imali smo padove u sva četiri mjeseca, a najveći pad od 94,5 posto bio je u travnju, u mjesecu kada je bila stagnacija svih kretanja – pojašnjava Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar – Papuk.
U brojkama, prošle godine u prva četiri mjeseca daruvarski kraj posjetilo je 4385 gostiju, dok je ove godine u istom razdoblju zabilježeno 2162 dolaska. I kod noćenja, situacija nije znatno bolja. U 2019. godini zabilježeno je 18 366 noćenja, dok je ove godine broj noćenja u prva četiri mjeseca iznosio 10 204.
-Unazad 10 godina, mi iz mjeseca u mjesec, te iz godine u godinu bilježimo povećanja. Kako dolazaka, tako i noćenja. A isto tako i broj povećanja smještajnih objekata. Nažalost, ove godine sve se to drastično promijenilo i na razini cijele zemlje, pa tako i kod nas – iskrena je Plažanin Vuković koja je dodala da su ljudi u Daruvar dolazili u siječnju, veljači, pa i u prvoj polovici ožujka. Osim pojedinačnih dolazaka, bilo je mnogo vikend aranžmana, grupa i izletnika, no travanj je bio neumoljiv, tvrdi ravnateljica. Nitko nije dolazio, a oni koji su imali unaprijed dogovorene aranžmane, bili su primorani otkazati ih.
Foto: BBŽ, Ivana Plažanin Vuković, direktorica TZ Daruvar Papuk
-Imali smo velik broj isplaniranih aktivnosti, godina je izgledala više nego obećavajuća, sve se posložilo baš kako smo priželjkivali, a sada je sve na “stand by-u”. Nadam se da će krenuti sve na bolje i da će turistički promet početi rasti. Sada je na prvom mjestu zdravlje ljudi, kako naših gostiju, tako i građana – iskrena je direktorica koja ove dane smanjenog obujma posla u turističkoj zajednici koristi za rješavanje administrativnih zaostataka. Da nije krize, sada bi bili zaokupljeni organizacijom Vinodara – nadaleko i naširoko poznatog međunarodnog festivala vina, svjesna je Plažanin Vuković, koja se ipak nada da će nakon ljeta sve doći na svoje. A privatni iznajmljivači smještajnih kapaciteta, kao i oni hotelski da će se oporaviti od udarca kojem se nisu nadali. Barem ne sada kada je situacija u turističkom sektoru uistinu bila na uzlaznoj putanji.
-Kako nema gostiju, nema niti boravišne pristojbe, a nama je to prihod broj jedan. Mali iznajmljivači su pak kod nas paušalci, a njima je za 50 posto po ležaju smanjen iznos boravišne pristojbe, dok za pomoćne ležajeve uopće neće morati plaćati boravišnu pristojbu. Isto tako, turistička članarina je odgođena na tri mjeseca. Tako da smo ostali bez dva glavna izvora financiranja turističke zajednice – pojašnjava Plažanin Vuković i dodaje kako se išlo na ruku gospodarstvenicima, hotelijerima i malim iznajmljivačima. Isto tako, turističke zajednice neće dobiti ni sredstva iz državnog proračuna koja bi im se, da je situacija normalna, slila putem različitih natječaja Hrvatske turističke zajednice ili Ministarstva turizma na koja bi aplicirali. Natječaja nema, napominje direktorica, pa je jasno da ne mogu realizirati niti neke od planiranih aktivnosti.
-Kako je krenulo popuštanje mjera, a muzeji i galerije dobili ponovno zeleno svjetlo za rad, kod nas je za sve posjetitelje otvoren Dvorac grofa Jankovića. Subotom naši građani mogu tako doći i pogledati izložbu u novoj galeriji, koja nažalost nije mogla biti svečano otvorena kako smo planirali – priznaje Plažanin Vuković i dodaje kako se ipak vidi da se život polagano vraća u normalu. Kao i mnogi drugi turistički djelatnici, vjeruje da će za turizam ponovno doći dobri dani.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!