BICIKLISTI U PROMETU Pojedinci si popiju pa padaju po cesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tijekom ove godine, do 10. svibnja, na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske evidentirano je sedam prometnih nesreća vozača bicikla u kojima je dvoje sudionika zadobilo teške tjelesne ozlijede, a pet lake . U istom razdoblju 2019. godine evidentirane su samo tri prometne nesreće vozača bicikla u kojima su tri osobe lako tjelesno ozlijeđene. Tijekom cijele 2019. godine evidentirano je pak 20 prometnih nesreća vozača bicikla u kojima je pet sudionika zadobilo teške tjelesne ozlijede, a 15 lake.

Iako iz spomenutih brojki proizlazi da su biciklisti slabija strana u odnosu na motorna vozila, često upravo oni predstavljaju opasnost za pješake jer nepropisnom vožnjom po nogostupu i u parkovima često biciklom nalete na pješaka uslijed čega pješaci zadobiju tjelesne ozlijede. Zanimljivo, osim prometnih nesreća na bjelovarskom području učestali su i padovi s bicikla kojima, kažu u policiji, najčešće kumuje alkohol.

-Svakodnevno možemo pročitati o problemima s kojima se suočavaju biciklisti u prometu, a koji se osobito odnose na nedostatak infrastrukture. U Republici Hrvatskoj ne postoji dovoljno uređenih staza kojima bi se biciklisti kretali pa su oni po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama na mjestima gdje nema uređenih staza za kretanje, obavezni kretati se kolnikom uz ostala vozila što ih u uvjetima gradske vožnje dovodi u stalnu opasnost – kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj, ističući Bjelovar kao pozitivan primjer. Naime, u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz prethodnu suglasnost PU bjelovarsko – bilogorske, Grad Bjelovar je uredio promet na svom području pa je tako 2019. godine izrađen Prometni elaborat usklađenosti biciklističke infrastrukture Grada Bjelovara s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi kojim su uređena 23 kilometra biciklističke infrastrukture.

Kako se, tome unatoč nesreće i dalje događaju, iz policije pozivaju sve bicikliste da se pridržavaju važećih prometnih propisa. Posebno naglašavaju kako je važno voditi brigu o djeci u prometu. Policija podsjeća kako biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!