NOVI SMJEROVI Nakon 35 godina vraćaju se uvijek tražena zanimanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarska Obrtnička škola od jeseni će imati dva nova smjera – tesar i zidar. Nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvo je odbilo predloženi program, no nakon dugogodišnjeg rada i reakcija Gospodarske i Obrtničke komore, zahtjev je ovih dana ipak odobren. Novi smjerovi posebno su važni jer radi se o deficitarnim zanimanjima koja su sve traženija, kako na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako i na drugim prostorima. Odobrenim rješenjem otvorila se prilika za upis 8 zidara i 4 tesara u nadolazećoj školskoj godini. Predsjednik Gospodarske komore, Jakov Ćorić nada se da u budućnosti ovakvi projekti neće zahtijevati toliko vremena.
– Nikako ne mogu shvatiti da promjene ne idu na bolje i da se klik ne može izokrenuti u nadležnim institucijama, a možda ni mi u gospodarstvu nismo dovoljno glasno iskazali svoje stavove. Jedno pet do šest godine radili smo na ovom projektu od čega dvije zadnje godine intenzivnije. Nikako nismo mogli promijeniti njihov stav. Ako će školstvo obrazovati učenike općenito za potrebe gospodarstva, proizvodit će ljude, što je najčešće i bio slučaj, koji nisu kvalificirani, a to što znači da u sustavu nešto nije kako treba. Nadam se da smo konačno ostvarili taj jedan razred i možda promijenimo taj jedan klik. Ne radi se samo o tesarima i zidarima, već i o primjerice keramičarima koje se treba tražiti svijećom – ističe Ćorić.

Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore ističe koliko su spomenuta zanimanja tražena i važna.
– Ovo je za nas jedan povijesan datum jer posljednji zidar u našoj je županiji diplomirao 1985. Na tržištu nema niti jednog tesara, zidara niti uopće građevinskih zanimanja. Imamo školu koja će sve organizirati, a imamo i obrtnike te druge poduzetnike koju će svu tu djecu uzeti na praksu – kaže Grgić.
– Iako se čini da zanimanja zidara i tesara u 21. stoljeću nisu potrebna, situacija je upravo obrnuta. Radi se o ljudima koji odmah mogu dobiti posao i odmah početi raditi. To su ljudi za koje naš građevinski sektor želi da se školuju kako bi mogli raditi i dobiti posao momentalno – napominje bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
Svi učenici pozvani su da se upišu u nove smjerove jer osim novih prilika za učenje, čeka ih i mjesečna stipendija od tri i pol tisuće kuna od kojih dvije i pol tisuće daje država, a još tisuću obrtnici. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!