KORONAVIRUS Preminula još jedna osoba iz Doma, psihosocijalna pomoć za štićenike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Na području Koprivničko-križevačke županije u posljednja 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je tamošnji Stožer civilne zaštite. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić podsjetio je kako je od početka epidemije zabilježeno ukupno 88 slučajeva oboljenja.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla je kazala kako je trenutno 46 aktivno oboljelih osoba. Zabilježeno je i jedno novo ozdravljenje pa je ukupan broj osoba koji su preboljeli COVID-19 infekciju trenutno 29. U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” preminula je osoba starije životne dobi, štićenik Doma za starije i nemoćne osobe sa značajnim komorbiditetom.

Što se tiče epidemiološke situacije u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica, ravnateljica Vadla je rekla kako je stanje stabilno i pod nadzorom napomenuvši da je svih 59 testiranih uzoraka zaposlenika Doma negativno što pokazuje da se uz primjenu postojećih protokola i pojačanim mjerama ide u dobrom smjeru.

-Ovo je dobar pokazatelj da sve što poduzimamo daje rezultat kojim možemo biti zadovoljni. Naravno, moguće je očekivati regrutaciju još ponekog slučaja, no ključno je da su mjere implementirane i svi oni kontakti koji su bili u doticaju s pozitivnim osobama u izolaciji. Intenzivno radimo u svim segmentima i vjerujem kako će se u prvoj polovici idućeg mjeseca vidjeti rezultati naših napora – zaključila je Vadla.

Načelnik Ljubić je izvijestio članove Stožera kako je u četvrtak održan i sastanak s članovima Hrvatske psihološke komore na kojoj se raspravljalo o oblicima psiho-socijalne pomoći za štićenike Doma te je dogovoreno da će se pružiti sva potrebna pomoć kako bi štićenici lakše prebrodili ovu izvanrednu situaciju.

-Znamo da im nije lako u ovoj situaciji i činimo sve kako bi pomogli u svim aspektima te zaštitili i mentalno zdravlje. Svjesni smo da nije lako podnijeti ova ograničenja, no ona su uspostavljena kako bi se zaštitilo zdravlje svih osoba koje borave u Domu, i štićenika i zaposlenika. Nedavno smo donijeli i preporuku uz suglasnost epidemiologa kojom smo dozvolili da se u kontroliranim uvjetima omogući  šetnja u dvorištu Doma i to je jedan oblik psiho-socijalne pomoći koji se pokazao korisnim pri čemu se strogo poštuju sve mjere i protokoli koje je preporučila epidemiološka služba – kazao je Ljubić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!