ODLIČNE VIJESTI U lipnju poziv za energetsku obnovu kuća, a prijave krajem ljeta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iznenadan dolazak koronakrize u našu zemlju, poremetio je mnogima planove. Gotovo sve gospodarske djelatnosti prestale su s radom, mnogi su se naši na zavodima za zapošljavanje ili su spajali kraj s krajem uz pomoć Vladinih mjera pomoći. No, čini se kako se posljednjih dana ipak sve počelo buditi. Dozvoljena su manja okupljanja, gospodarstvo užurbano kreće s radom, a čini se kako nije sve tako crno kako su se mnogi građani bojali. Dokaz tome je skorašnji poziv za energetsku obnovu kuća kojeg su mnogi već otpisali. Naime, isti je trebao biti objavljen krajem ožujka, no dolaskom koronavirusa – sve su aktivnosti stale. No, na energetsku obnovu kuća nadležno ministarstvo ipak nije zaboravilo.

-Danas je na sjednici Vlade prihvaćen Program energetske obnove obiteljskih kuća, a za tu namjenu osigurano je 142 milijuna kuna. Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da krajem ljeta kreću prijave za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća. Poziv će se objaviti u lipnju kako bi građani imali barem dva mjeseca za prikupljanje dokumentacije te kako bi krajem ljeta počeli s prijavama – priopćili su iz Ministarstva i time dali nadu građanima da će ipak uspjeti uz pomoć države energetski obnoviti svoje domove.
Raspisivanje poziva za energetsku obnovu odnosit će se na sve obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, a osnovni uvjet je da se radi o legalnim objektima. Po donošenju ove Odluke, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će objaviti Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća u kojem će detaljno biti navedeni prihvatljivi uvjeti i dokumentacija za prijavu.
– Znamo da za ovu mjeru postoji velik interes i na zadovoljstvo svih zainteresiranih nastavljamo s njenim provođenjem ove godine. Cilj je da ljudi mogu obnoviti svoje kuće, da podignu kvalitetu stanovanja i da na kraju imaju uštede na režijama. Za pripremu dokumentacije bit će dovoljno vremena, a ponovno ćemo organizirati i tribine na tu temu kad to epidemiološka situacija dozvoli. Donošenjem ovih odluka projekt se može nesmetano odvijati neovisno o izborima – rekao je Štromar te dodao kako su za sad osigurana 142 milijuna kuna, ali da je, s obzirom na važnost i interes koji izaziva ovaj projekt, siguran da će biti osigurana i dodatna sredstava.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!