PRIRODNO BOGATSTVO Obnovom će stanište ptica dobiti i novu funkciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Područje grada Čazme obiluje prirodnim ljepotama. Među njima su i Medjame, prostor uz rijeku Česmu, nedaleko od gradskog središta. Nekada su ga više koristili ribolovci i izletnici, ali u međuvremenu je zapušteno i pomalo zaboravljeno.
FOTO: D. KIRIN
Bogatstvo prirodnog svijeta i ljepota ove lokacije ponovno se otkriva projektom Čazma Natura. U sklopu njega, počelo je uređenje ovog značajnog staništa ptica močvarica i vodozemaca. Ta je lokacija prva edukativna točka duž poučno-tematske pješačke staze kroz dolinu rijeke Česme.
FOTO: D. KIRIN
-Prilikom uređenja, sačuvat će se prirodne vrijednosti u prostoru te na prikladan, poučan i zanimljiv način, posjetiteljima prezentirati raznovrsnost i posebnost biljnog i životinjskog svijeta promatranog područja i cjelokupnog životnog prostora ptica močvarica i vodozemaca, kao i ostalih životinja. Svi zahvati u prostoru su oblikovani tako da poštuju prirodno okruženje te da na prirodu, biljni i životinjski svijet ne djeluju agresivno. Posjetiteljska staza vodit će ispod krošnji drveća, kroz šumu te obilaznim putom preko vode. Na različitim lokacijama će se na zanimljiv način prikazati značaj tog prostora te će posjetitelji moći promatrati životinjski i biljni svijet u potpuno prirodnom okruženju – rekla je voditeljica projekta Čazma Natura, Dajana Petrina, viša stručna suradnica u Razvojnoj agenciji Čazma.
Bit će tu još zanimljivih sadržaja, poput gnijezda za ptice i promatračnica te škola u prirodi i prostora za odmor, oblikovanih u skladu s prirodom.
-Škole u prirodi bit će oblikovane kao drvene terase na različitim razinama te kao uvećane dabrove kućice. Uz put na vodi bit će oblikovane plivajuće promatračnice vodozemaca te drveni molovi koji će omogućiti promatranje prirode iz drukčije perspektive. Svi elementi bit će oblikovani u skladu s prirodom, prirodnim oblicima i od prirodnih materijala. Funkcionalni elementi – put, promatračnice, škole u prirodi i odmorišta su oblikovani tako da istovremeno prezentiraju, ali i drže ljude dovoljno daleko od životinja i prirodnih vrijednosti, čime se omogućuje očuvanje prirode – naglašava Petrina.
Uređenje Medjama u sklopu projekta Čazma Natura vrijedno je oko dva milijuna kuna, a rok za provedbu je osam mjeseci.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!