PUNJENJE PRORAČUNA U Gradu ostali zatečeni brojkama za svibanj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR –U bjelovarski gradski proračun do jučer, 18. svibnja, slilo se gotovo 4,7 milijuna kuna na ime poreznih prihoda. Iako je riječ o iznosu koji je dvadesetak posto manji od onog 18. svibnja prošle godine, kada je na istom kontu stajalo gotovo 6 milijuna kuna, u Gradu nisu nezadovoljni.

-Nakon ožujka, koji je bio rekordan kada je riječ o prihodima od poreza koji su dosegnuli preko sedam milijuna kuna, imali smo travanj s padom prihoda od dvadesetak posto, što je bilo zadovoljavajuće s obzirom na situaciju. Moram priznati da smo se jako pribojavali brojki za svibanj, no ispalo je puno bolje od naših očekivanja. Konkretno, brojke su sada na razini 2018. kada je Gradska uprava normalno funkcionirala – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Manji priljev novca znači i manje projekata koje Grad realizira vlastitim novcem, no Hrebak uvjerava kako se od europskih, koji i jesu najveći i najznačajniji, nikako neće odustajati.

-Takvu su projekti trenutno vrijedni 150 milijuna kuna, a njima trebamo pribrojiti i projekt aglomeracije vrijedan 260 milijuna – podsjeća Hrebak.

Iako se Grad svojevoljno odrekao dijela prihoda, poput 3 milijuna kuna na ime komunalne naknade čijeg plaćanja su privrednici oslobođeni na tri mjeseca, kao i oko dva milijuna kuna na ime ukinutog prireza, Hrebak uvjerava kako se taj gubitak u stvarnosti neće osjetiti na proračunu.

-To smo kompenzirali smanjenjem rashodovne strane proračuna, ukidanjem određenih manifestacija i smanjenjem drugih troškova – kaže Hrebak.

Kako su prihodi od poreza na dohodak ipak najvažnija stavka koja godišnje u proračun donosi oko 80 milijuna kuna, ne čudi što u Gradu već sada s nestrpljenjem iščekuju brojke za nadolazeće mjesece te se nadaju da će daljnji pad izostati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!