OPREČNA TUMAČENJA Bjelovarski vrtićarci jedini u zemlji ne mogu u vrtić bez ‘papira’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR, ĐURĐEVAC, SAMOBOR – Popuštanje mjera koje iz tjedna u tjedan zahvaća našu zemlju svima donosi veliko olakšanje, no ne i u onim slučajevima u kojima nisu jasno definirani uvjeti rada. Jedna od takvih nedorečenih situacija je i povratak mališana u vrtić nakon dugotrajnog izbivanja. Naime, još prije desetak dana, kada su vrtići otvorili svoja vrata za povratak mališana, potegnulo se pitanje trebaju li roditelji donijeti potvrdu pedijatra da je dijete zdravo. No, budući da je većina djece izbivala iz svojih vrtića manje od 60 dana, točnije 59 dana, ta potvrda tada nije bila uvjet povratka. Ali sada bi mogla biti, barem po riječima i stavu ravnateljice Dječjeg vrtića Bjelovar, Anne Lauš, koja tvrdi da ona mora poštivati zakon.
Ravnateljica gradskog dječjeg vrtića Anna Lauš
-Mi smo poslali dopis nadležnim tijelima i čekamo njihov odgovor. Ono što u zakonu piše je vrlo jasno – ja sam kontaktirala Ministarstvo i oni su mi rekli da se zakona moramo držati. Potvrda nije vezana uz Covid 19 i epidemiju, već je vezana uz program higijene, zaštite zdravlja i prehrane djece u vrtiću prema kojem smo mi dužni, ako dijete nije duže od 60 dana boravilo u vrtiću, tražiti roditelje da donesu potvrdu od pedijatra da je dijete zdravo. Ja sad čekam da nama netko kaže da mi to trebamo ili ne trebamo. Ja nisam iznad zakona ni ispod zakona, ja se moram držati zakona. U slučaju inspekcija, mi ako nemamo tu potvrdu, snosit ćemo sankcije – jasna je Lauš koja se ne usudi zaobići zakon, naročito jer radi u ustanovi s najosjetljivijom kategorijom. Kako sama tvrdi, dobro je dok se nešto loše ne dogodi. A kad se dogodi, onda svi peru ruke od odgovornosti. Razumije i pedijatre koji će poštivanjem ovog zakona imati znatno više obveza s pregledima djece i izdavanjem potvrde. No, kao što pedijatre smatra savjesnim osobama koji dobro rade svoj posao, isto tako tvrdi da je i na njima da provode zadane zakone bez iznimke.
-To nije moj hir ili moja ideja. Ako mi netko napiše službeno da to ne treba, pa nitko sretniji od mene da ne moram roditelje slati po potvrde.
FOTO: GRAD BJELOVAR Pedijatrica Marija Čatipović
Inače, u trenucima razgovora s ravnateljicom Lauš, upravo su im stigle nove upute Ministarstva obrazovanja kako bi se znali pripremiti za novi tjedan i pojačan povratak vrtićaraca. I dalje će se morati držati svih epidemioloških mjera, no broj djece po skupini se povećava s 10 na 15 do 20 mališana. Pedagoški djelatnici i dalje će morati osiguravati prihvat mališana u određeno vrijeme, stoga je jasno da i dalje roditelji neće smjeti ulaziti u prostor vrtića. Valna Bastijančić Erjavec, dogradonačelnica Bjelovara i načelnica bjelovarskog Stožera civilne zaštite kazala je da o ovoj temi ne može ništa konkretno reći. Budući da već dva dana razgovara s nadležnim službama i inspektoratom o toj temi, nakon što dobije njihov odgovor, moći će dati informacije i roditeljima i pedagoškim djelatnicima.
Ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak iz Đurđevca Marija Čupen Tomica i sama je čula za izdvojen bjelovarski slučaj u kojem ravnateljica zahtijeva potvrdu za sve mališane koji su izbivali duže od 60 dana iz vrtića.
-Čekamo nove upute i po svemu tome, najvjerojatnije ćemo i mi zahtijevati naše roditelje da donesu potvrdu pedijatra da je dijete zdravo. Nama za te potvrde nije nitko ništa dosad rekao, a budući da će se novi mališani u naš vrtić vratiti tek 01. lipnja, imamo još prostora za djelovanje. Nadam se da ćemo u tih tjedan dana dobiti konkretne upute iz Ministarstva – jasna je Marija Čupen Tomica. Ravnateljica Dječjeg vrtića Izvor iz Samobora, Martina Trošelj, roditelje svojih malih polaznika ne traži spornu izjavu, ali traži da potpišu izjavu u kojoj jamče da je dijete u tom periodu izostanka nije bilo bolesno.
-Definitivno nam i neki pedijatri stvaraju probleme jer im je gužva, a ti pregledi im kradu ionako dragocjeno vrijeme. S druge strane, neki bez problema pregledaju djeci i izdaju potvrde – iskrena je Trošelj koja se zasad drži uputa koje su prije dobili. Inače, tek deset posto polaznika trenutačno ide u samoborski vrtić, no od ponedjeljka, tvrdi Trošelj, ima najave da će se u vrtić vratiti još toliko mališana.
Bjelovarska pedijatrica Marija Čatipović potvrdila nam je kako su dobili upute Zavoda za javno zdravstvo u kojima nije navedeno da se predviđa izdavanje potvrda, a s obzirom da je razlog izostanka iz vrtića poznat.
-Mi smo svima ponovili više puta, roditeljima i pedagoškim djelatnicima, kakve upute imamo. Ukoliko vrtići od svojeg Ministarstva dobiju drugačije upute, mi bismo svu tu djecu sistematski trebali pregledati da se mogu vratiti u vrtić. Ali taj dio moramo dobiti napismeno. Otprilike je to oko tisuću djece koju bismo trebali pregledati. Mi nismo to niti u stanju odraditi jer poštujemo sve mjere distance, ne punimo čekaonice, radimo s maskama i rukavicama – iskrena je pedijatrica Čatipović koja naglašava da još uvijek rade pod posebnim mjerama. Dodaje kako je u ovom trenutku to nemoguće izvršiti, a problem bi, smatra, trebalo riješiti na nivou cijele zemlje.
-Mi smo kontaktirali i ostale gradove, Osijek, Vinkovce, Čakovec, Zagreb…, u tim se gradovima to ne traži. Smatram da bi svi trebali jednako raditi. Ako se tako naloži, mi ćemo pronaći neki model za odraditi to, no nema smisla da to jedino bjelovarski vrtići traže i bjelovarski pedijatri izvršavaju – iskrena je Čatipović koja naglašava da je cijela ova situacija nepredviđena i nova pa stoga zahtijeva i drugačiji pristup.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!