HDZ OŠTRO Vlada zaslužna za projekte u BBŽ, Bajs zapošljava Berine i nakon ‘packi’ revizije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorski HDZ u potpunosti je spreman za nadolazeće izbore, a pozdravlja i trenutak za provedbu izbora. Poručio je to s današnje pressice šef te organizacije Miro Totgergeli, koji se osvrnuo i na ranije napade na svoju stranku iz protivničkog, SDP-ovog tabora.

-Bernardić i njegova ekipa četiri godine ne dolaze u Bjelovar, a sjete nas se samo na parlamentarne izbore i onda dolaze svaki dan. Svjesni koliko im je loša ekipa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pokušavaju je krpati s Bajsom te zajedno optužuju HDZ i Vladu da ne provode reforme i ne čine ništa za ovu županiju – kazao je Totgergeli.

Kao dokaz da to nije točno, šef županijskog HDZ-a drži i nalaz državne revizije Bjelovarsko-bilogorske županije za 2018. Iz nje je, kazao je Totgergeli, vidljivo kako su prihodi od poreza u županiji u 2017. godini iznosili 26,3 milijuna kuna, a godinu kasnije 48,6 milijuna kuna zahvaljujući promjeni u raspodjeli poreza na dohodak temeljem izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, odnosno poreznoj reformi za koju je zaslužna HDZ-ova Vlada.

-K tome, upravo zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića značajno je povećana iskoristivost EU fondova, što je omogućilo obnovu škola i domova zdravlja. U njima Županija sudjeluje samo s osam posto sredstava, a i tih osam posto omogućeno im je zahvaljujući poreznoj reformi HDZ-ove Vlade – smatra Totgergeli, koji je podsjetio i kako je u vrijeme aktualne Vlade u promet puštena pruga Sveti Ivan Žabno Gradec te brza cesta do Fakraševca, čiji bi se nastavak prema Brezi trebao početi graditi sredinom lipnja, a istovremeno i riješiti papirologija za dionicu od Breze do Bjelovara.

U nalazu revizije na koji se pozvao izrečeno je uvjetno mišljenje zbog, kaže Totgergeli, niza nepravilnosti među kojima je on izdvojio dvije.

-Ne zna se svrha za račune u vrijednosti od milijun kuna odnosno oni ne sadrže podatke o vrsti, količini i jediničnoj cijeni obavljenih usluga. Ta ista revizija utvrdila je da je Županija u 2018. na plaće potrošila 15 posto više na plaće nego što su smjeli. No, to ih nije spriječilo da i u 2019. i u 2020. nastave zapošljavati Berine kadrove u Bjelovarsko bilogorskoj županiji – kazao je Totgergeli. Kratko se osvrnuo i na dijagnozu za trenutnu situaciju koju je danas u Bjelovaru potpredsjednik SDP-a okarakterizirao kao urušavanje. Iz svega što je HDZ-ova Vlada učinila u krizi uzrokovanoj epidemijom, Totgergeli smatra da se može izvući drugačiji zaključak.

-Doktore Ostojić, profulali ste dijagnozu. Prava dijagnoza glasi: HDZ osigurava stabilnosti i ulijeva povjerenje građana – kazao je Totgergeli.

Na pressici je govorio i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac koji je istaknuo kako je na početku mandata aktualne Vlade Hrvatska bila na osam posto ugovorenosti od 10,7 milijardi eura iz europskih fondova, dok je danas ugovorenost na 92 posto. Samo za BBŽ je ugovoreno od oko 1,5 milijarde kuna.

-Ova je Vlada poduzela izuzetne napore kako bi približila EU fondove našim općinama, gradovima, županijama, poljoprivrednicima, poduzetnicima i drugima. Projekti se financiraju 60 posto iz europskih sredstava, do 32 posto iz državnog proračuna, dok osam posto otpada na gradove i županije. Pohvalno je  i dobro to se Županija javlja na natječaje, no treba jasno reći tko su financijeri tih projekata – kazao je Žunac.

Na aktualna politička zbivanja osvrnuo se i predsjednik bjelovarske organizacije HDZ-a i Ante Topalović koji smatra kako HDZ-ovim političkim oponentima nedostaje konkretnih programa i prijedloga. U to se, kaže, uvjerio i kao predsjednik bjelovarskog Gradskog vijeća, za koje prijedloge SDP i partneri, tvrdi Topalović, prezentiraju putem medija, izostavljajući prave adrese.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!