HREJTING Otkriveno kako bi središnja Hrvatska glasovala da su izbori danas

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da je pred nama izuzetno zanimljiva i dinamična predizborna kampanja, i to ne samo zbog kratkog roka do izbora, pokazuju i podaci najnovijeg ispitivanja HRejting koje su proveli HRT i Promocija Plus. Ono ukazuje na značajne promjene raspoloženja biračkog tijela u posljednjih mjesec dana, posebice ako se podaci analiziraju unutar pojedinih regija. Tako je ispitivanje, koje je provedeno na uzroku od 1400 osoba, pokazalo kako bi, da su danas izbori, 29,7 posto hrvatskih birača na izbornom listiću zaokružilo HDZ, dok SDP ima jedan posto podrške manje. Jedina stranka koja još u ovom trenutku prelazi izborni prag je Domovinski pokret koji uživa podršku 9,3 posto birača. Blizu magičnoj granici od 5 posto jedino je još MOST koji podržava 4,6 posto birača. Od spomenutih stranaka, u posljednjih mjesec dana popularnost je najviše rasla SDP-u, za 1,3 posto, dok je HDZ u blagom padu od 0,2 posto.

FOTO HRT

Kada je riječ o regijama, očekivano, u Primorju i Istri ‘vladaju’ SDP i IDS, a SDP i partneri ‘drže’ i sjever zemlje, odnosno Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju. Na sjeveru tako SDP uživa podršku 41,4 posto birača, HDZ je na drugom mjestu 27,6 posto, dok Domovinski pokret ima 6,2 posto. Zanimljivo je kako je ispod izbornog praga, s oko 3,5 posto potpore, u toj regiji pao HNS koji je prije mjesec dana ‘držao’ 7 posto.

HDZ-u je u posljednjih mjesec dana značajno porasla popularnost u Zagrebu i okolici, no ondje i dalje vodi SDP s podrškom od 29,8 posto. HDZ je na 25,2 posto, a Domovinski pokret na 10,1 posto.

I u Dalmaciji najveću popularnost uživa upravo HDZ, koji i dalje ima najviše birača i u Slavoniji, iako uz blagi pad u odnosu na prošli mjesec. Kad je pak riječ regiji koja se proteže od Like, preko Karlovca i Sisačko-moslavačke županije, pa do Bjelovarsko-bilogorske županije, i tu HDZ drži većinu biračkog tijela. Ankete mu daju 35,6 posto, SDP-u 24,1 posto. U ovoj je regiji Škoru s trećeg mjesta u posljednjih mjesec dana izgurao MOST koji ima potporu od 6,9 posto birača.

U odnosu na prošlomjesečni HRejting, u čitavoj Hrvatskoj za 1,4 posto porastao je broj neodlučnih birača te ih je trenutno 12 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!