PROVJERILI SMO Koliko su revni u Saboru bili zastupnici iz II. izborne jedinice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Saborski zastupnici su ovog tjedna stavili točku na deveti saziv. Saziv koji će se pamtiti po ‘žetončićima’ i rekordnom pretrčavanju u suprotne tabore, i to ne samo pojedinaca već i cijelih stranaka. No, bio je ovo i najaktivniji od svih saziva do sada. Zastupnici su odradili 421 dan zasjedanja, a raspravljali su ukupno 2938 sati o 1702 točke dnevnog reda. Donijeli su 735 zakona, što je impozantna brojka, no i najveća do sada. Primjerice, u šestom sazivu izglasano je 814 zakona, a u sedmom čak 820. I dok su neki zastupnici često markirali, neki su bili posebno aktivni. Iznimka po velikim razlikama u angažmanu pojedinaca nije niti II. izborna jedinica čije građane su u parlamentu predstavljali Andrija Mikulić, Anka Mrak-Taritaš, Branko Hrg, Damir Felak, Gordan Maras, Ivan Lovrinović, Kažimir Varda, Milijan Brkić, Miro Totgergeli, Mladen Madjer, Plazonić Ante, Slaven Dobrović, Vedran Babić, Vladimir Bilek, Zlatko Hasanbegović i Željko Lacković.
Najaktivniji među njima bio je SDP-ov Gordan Maras koji je u protekle tri i pol godine zabilježio 2290 javljanja. Na drugom mjestu našla se Anka Mrak-Taritaš (GLAS). Na kraju mandata na njezinoj su saborskoj kartici zabilježene 1194 aktivnosti. Ivan Lovrinović (PH) govorio je 855 puta, a Branko Hrg (HDS) 409. Među aktivnijima je bio bivši član MOST-a Slaven Dobrović, uz čije ime stoji brojka 343.
Gordan Maras
Među zastupnicima s najmanje zabilježenih aktivnosti je HDZ-ov Ante Plazonić. U parlamentu je govorio svega 17 puta, no kao opravdanje za tako mali broj može poslužiti činjenica što je onamo stigao tek u travnju prošle godine, kao zamjena Andriji Mikuliću koji je do tada zabilježio 51 aktivnost. Još manja brojka, 12, stoji iz ime Milijana Brkića (HDZ), koji je to kompenzirao kroz angažman na mjestu potpredsjednika Sabora.
Kad je riječ o zastupnicima iz Bjelovarsko-bilogorske županije, najaktivniji je bio Miro Totgergeli kojeg smo u Saboru slušali 132 puta. On je, kaže, zadovoljan svojim zalaganjem.
-Maksimalno sam se angažirao oko svih naših projekata i trudio se da u naše gradove i općine povučemo što više sredstava. Zalagao sam se, naravno, i za županijske projekte – kazao je Totgergeli koji potvrđuje da je posljednji saborski saziv bio poseban, ponekad i vrlo buran.
Miro Totgergeli (FOTO Zvono.eu)
S njim se slaže i njegov kolega, nezavisni Vladimir Bilek, koji je u Saboru predstavljao češku i slovačku nacionalnu manjinu, zabilježivši pritom 43 aktivnosti.
-Ovaj je saziv, recimo, bio drukčiji. Kad je riječ o javljanjima u sabornici, ona čine samo manji dio posla svakog saborskog zastupnika. Nije važno biti na raspravama na kojima dvije strane raspravljaju o tome tko je bio u ustašama, a tko u partizanima, već na onima na kojima se odlučuje o zakonodavnim rješenjima koja su važna za provedbu naših projekata – smatra Bilek.
Vladimir Bilek u Saboru je zastupao češku i slovačku manjinu
Treći zastupnik iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Vedran Babić (SDP), nije želio komentirati svojih 75 saborskih nastupa te nam je otkrio kako mu je ovo bio ovaj, drugi saborski angažman, bio i posljednji jer se povlači iz politike.  
Od ostalih zastupnika Damir Felak zabilježio je 177 aktivnosti, Kažimir Varda 178, Mladen Madjer 126, Zlatko Hasanbegović 76, a Željko Lacković 121.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!