MISLE ZELENO Milijunski projekti za bolje gospodarenje otpadom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Grad Virovitica radi iskorak u gospodarenju otpadom što potvrđuje gradnja reciklažnog dvorišta, ali i ostalih srodnih projekata. Pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo otkriva koliko je vrijedna gradnja reciklažnog dvorišta i popratnih aktivnosti.

– Izgradnja reciklažnog dvorišta ukupno vrijedi 4,9 milijuna kuna. Projekt je gradu Virovitici odobren na natječaju Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Taj projekt prijavila je Gradska razvojna agencija VTA, a odobrena sredstva iznose 85 posto ukupne vrijednosti. Predmetno reciklažno dvorište nalazit će se pokraj gradskog odlagališta u Virovitici, a svrha projekta osigurati je smanjenje količine komunalnog otpada i povećanje udjela odvojenog i prikupljenog otpada s područja Virovitice. Otpad koji će se zaprimati u reciklažnom dvorištu bit će bez naknade za građane. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 3,3 milijuna kuna – rekao je Sabo.

Dobre su to vijesti koje će se uskoro moći i realizirati jer početak radova očekuje se već ovaj tjedan. Jedna virovitička tvrtka pobrinula se i za sortiranje prikupljenog otpada.

– Tvrtka Flora Vtc prijavila je projekt nabave komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada i to ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna gdje je zatraženo sufinanciranje 1,5 milijuna kuna. Predmet projekta je nabava modernog višekomornog ekološki učinkovitog vozila kojim će se omogućiti istovremeno prikupljanje više vrsta otpada – kaže Sabo.

Osim toga, mislilo se i na obradu građevinskog otpada za koji je tvrtka Flora Vtc, kaže Sabo, prijavila projekt uspostave mobilnog postrojenja. Ukupna vrijednost iznosi 8,8 milijuna kuna gdje je zatraženo sufinanciranje od 3,5 milijuna kuna. Grad Virovitica može se pohvaliti još jednim planiranim projektom.

– Grad priprema projektnu dokumentaciju i planira prijaviti projekt izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje odvojenog prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala. Postrojenje bi imalo kapacitet za obradu otpada u količini od 17 tisuća tona godišnje. Procijenjena vrijednost tog postrojenja je 75 milijuna kuna dok će zatraženo biti sufinanciranje od 50 milijuna kuna. Sortirnica će služiti svima s područja grada Virovitice i ostalih jedinica lokalne samouprave iz Virovitičko-podravske županije s kojima se trenutno dogovara potpisivanje sporazuma o korištenju postrojenja – kaže Sabo.

To nije sve jer postoji još jedan projekt vezan uz gospodarenje otpadom.

–  Tvrtka Flora Vtc planira prijaviti projekt izgradnje i opremanja postrojenja za biološku obradu odvojenog prikupljenog biootpada čime bi se omogućilo recikliranje biootpada u iskoristivi kompost – zaključuje Sabo. (D. Mlinac)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!