KARANTENA ZA ČIŠĆENJE Bjelovarčani se riješili dugogodišnjih zaliha smeća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Savjesnim gospodarenjem otpadom koje donosi sve bolje brojke, mogu se pohvaliti Bjelovar i njegova okolica. Gospodarenje otpadom, točnije pozitivna praksa odvajanja i recikliranja, u nekim je segmentima za vrijeme koronakrize dodatno poboljšana. Prema brojkama koje slijede, jasno je da žitelji itekako znaju kako je odvajanje otpada vrijedna gesta zbog koje naš planet zemlja lakše diše. Za vrijeme izvanredne epidemiološke situacije komunalne službe provele su sve potrebne akcije, a posebno se isticala akcija prikupljanja glomaznog otpada. Zbog mjera opreza, mnogi su ostajali kod kuće, tako da je za čišćenje bilo nešto više vremena. Stipe Crnković, predstavnik radnika Komunalca Bjelovar kaže kako se sve  odrađivalo planski.

– Za vrijeme trajanja koronavirusa, moram reći da su sve naše komunalne službe radile na odvozu komunalnog otpada i to cijelo vrijeme. Odvoz mješovitog komunalnog otpada išao je prema redovitom rasporedu kao i odvoz papira i plastike – kaže Crnković.

Pored toga, odrađene su dvije akcije sakupljanja granja te pet akcija glomaznog otpada. Treba napomenuti da su redovito radila i reciklažna dvorišta, no uz sve potrebne mjere opreza.

– Što se tiče reciklažnih dvorišta i odlagališta Doline, također je sve radilo redovito bez ikakvih smetnji ili smanjenja usluge našim korisnicima. Za vrijeme rada, jedino smo morali paziti da naši radnici ostvaruju propisanu distancu. Pokušali smo spriječiti njihov međusobni kontakt na najmanju moguću mjeru koja je nužna za obavljanje posla – rekao je Crnković.

Količine odvojeno prikupljenog otpada u prosjeku su prošlogodišnjih brojki kada je, podsjetimo, prikupljeno 1723 tone i 800 kilograma odvojeno prikupljenog otpada.

– Do 22. svibnja ove godine ukupno je na području grada Bjelovara prikupljeno oko 630 tona korisnog otpada. Najviše je bilo papira, 352 tone, zatim plastike 48 tona, ambalažnog i ravnog stakla 50 tona, tekstila 22 tone, drveta 84 tone, elektroničkog otpada 14 tona, raznih vrsta željeza oko osam tona, guma skoro 14 tona i građevinskog otpada, koji građani sami dovoze u reciklažno dvorište, 40 tona – kaže Crnković.

Crnković posebno ističe količine glomaznog otpada zbog kojih se razmatraju i neke nove odluke.

– Što se tiče glomaznog otpada, količine su strašno velike. Unatoč činjenici da smo otvorili drugo reciklažno dvorište, građani još uvijek najviše vole iznijeti otpad ispred svog kućnog praga u vremenu kada ga mi kupimo. Vjerojatno ćemo zato od iduće godine razmotriti da podijelimo područje grada na šest sedmina, umjesto dosadašnjih pet jer količine se ne smanjuju u tom djelu – ističe Crnković.

Tako su koronakriza i ostanak kod kuće rezultirale čišćenjem višegodišnjih zaliha glomaznog otpada.

– Možemo zaključiti da su unatoč koronavirusu, dapače, građani imali više vremena jer bili su doma i jednostavno su, posebno u pogledu glomaznog otpada, počistili višegodišnje zalihe koje su možda iz nekih razloga odlagali. Važno je da je sve zbrinuto na zakonom propisan način – zaključuje Crnković.

Još samo treba napomenuti da od ponedjeljka, 1. lipnja, kreće ljetni režim odvoza otpada što znači da se otpad kupi od 6 sati. Sve ostale potrebne informacije mogu se pogledati na službenim stranicama bjelovarskog Komunalca. (D. Aleksić)

 

(Članak pod pokroviteljstvom tvrtke Vodne usluge d.o.o.)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!