STIGLI SU Prvih mjesec dana vožnja je besplatna!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na gradskim e-biciklima se od danas mogu voziti Bjelovarčani. Ukupna vrijednost deset e-bicikala iznosi nešto više od 246 tisuća kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt sufinancirao s 50 tisuća kuna, a Grad sa 196 tisuća kuna. Građanima na usluzi tako stoji devet e-bicikala dok će jedan služiti Gradu kao vozilo za službene potrebe. Ovim se biciklima, prema riječima gradonačelnika Daria Hrebaka, želi promovirati zeleni način mobilnosti u gradu.

– Želimo biti pametan grad i koristiti napredne tehnologije, ali isto tako želimo biti ekološki osviješten grad. Nabavili smo deset električnih bicikala koji će biti na raspolaganju svim građanima. U dugoročnom planu imamo i povećanje broja biciklističkih staza, pogotovo u ovo doba koronakrize kada većina gradova ide upravo prema biciklu kao održivom načinu mobilnosti u velikim gradovima. Grad Bjelovar tome će sigurno doprinijeti i zato idemo u tom smjeru. Grad Bjelovar je grad studenata tako da će, siguran sam, najviše studenti i ostali mladi građani koristiti ovakve bicikle. Vjerujem da će bicikli zaživjeti i da ćemo ih s vremenom kupovati i više – rekao je Hrebak.

U sklopu navedenog projekta, Grad se prijavio i na projekt „Postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e-bicikala u Bjelovaru“ čija vrijednost iznosi nešto više od 342 tisuće kuna. Ministarstvo turizma Gradu je pripomoglo sa 122 tisuće kuna dok je sam Grad za stanice izdvojio oko 220 tisuća kuna.
Kako točno e-bicikli funkcioniraju, objasnio je Marko Matenda iz Visiobike-a, zagrebačke tvrtke koja proizvodi električne bicikle.

– Prije svega, kako bi građani koristili sustav e-bicikala, moraju se registrirati. Proces registracije jednostavan je i traje vrlo kratko. Nakon registracije, korisnik treba unijeti svoje korisničke podatke, odabrati bicikl koji želi unajmiti, izvršiti plaćanje i to je to, sjedne na bicikl, upali ga i vozi – kaže Matenda.
Inače, za vožnju biciklom potrebno je izdvoji 5 kuna za sat vremena, ali kako bi se ljude potaknulo na registraciju i samu probu bicikala, prvih mjesec dana vožnja je besplatna. Opremljene stanice na kojima se mogu potražiti e-bicikli nalaze se na tri lokacije: Poljani doktora Franje Tuđmana (pokraj Dvorane europskih prvaka), Šetalištu doktora Ivše Lebovića (pokraj Dječjeg odjela knjižnice) te u Masarykovoj ulici (pokraj Autobusnog kolodvora). (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!