ODLUKA JE PALA Prodaju tvrtku, ali imaju jasno postavljene uvjete

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Na posljednjem održanom daruvarskom Gradskom vijeću donijeta je odluka o prodaji tvrtke kćeri Darkom distribucija plina. Još 90-ih godina, napominje gradonačelnik Damir Lneniček koji je i sam 10-ak godina radio u Darkomu, plin je bio profitabilna djelatnost gdje su monopolom bile određene cijene. Tada je bilo i više poslovnih subjekata koje su koristile plin, dok je kućanstava redovito bilo oko sedam, osam tisuća, prisjeća se Lneniček. Danas cijene plina variraju doslovno na dnevnoj bazi, a prema načinjenoj analizi, Darkom drži oko 0,9 posto tržišta plina Hrvatske, što jednostavno ne može biti profitabilno i isplativo, upozorava gradonačelnik.
FOTO: GRAD DARUVAR
-Vrlo smo nekonkurentni, a pojavili su se i gubici na mreži koji iznose više od 10 posto, što bi godišnje iznosilo oko milijun kuna. Drugim djelatnostima mi ne možemo pokriti te gubitke i onda se događa da stalno krpamo kraj s krajem. U posljednje dvije godine Grad Daruvar je uložio u tvrtku oko dva milijuna kuna, sam Darkom je uložio oko milijun kuna, no ni na taj način nismo postigli pozitivno poslovanje. S druge strane, od iduće godine čeka nas liberalizacija tržišta što znači da će svako kućanstvo moći birati svog opskrbljivača plinom. Strahujemo da bi tada mogli izgubiti još dodatnih 30-ak posto tržišta – ističe Lneniček i dodaje da je puno bolja opcija prodati Darkom sada dok nešto vrijedi nego riskirati da ih doslovno konkurencija pregazi.
-Moj prijedlog Gradskom vijeću je bio, a većina vijećnika se s time složila, da prodamo Darkom, no naravno da sada to mora proći i sva općinska vijeća onih Općina koje su suvlasnici, to je njih četiri. Do kraja tjedna vjerujem da ćemo imati i skupštinu Darkoma gdje ćemo otvrditi te odluke Gradskog, odnosno Općinskih vijeća – kazao je Lneniček.
FOTO: GRAD DARUVAR
Sljedeći korak je putem javne nabave izabrati konzultanta koji će voditi cijeli proces prodaje. Tada će zainteresirane tvrtke za kupnjom Darkoma, pretpostavlja Lneniček, izvoditi dubinska snimanja i naposljetku će davati svoje ponude. Prvo neobvezujuće, a nakon njih obvezujuće. U svakom trenutku, ne svide li im se uvjeti i ponuđena cijena, Skupština i Uprava Darkoma mogu odustati od kupovine.
-Nama je najvažnije da, osim maksimalne cijene koju možemo dobiti, je da zadržimo broj djelatnika u Darkomu i da se zadrži sjedište tvrtke u Daruvaru, te da tvrtka koja kupi Darkom obnovi mrežu koja će biti njezino vlasništo – jasan je Lneniček.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!