NOVI VRTIĆI Objekti pri kraju, osnivači u brigama, kreće “lov za tetama”!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gotovo pune dvije godine je prošlo otkako je raspisan natječaj za izgradnju novih 100 dječjih vrtića za koje je novac stigao iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Čak 450 milijuna kuna iz Fonda 7.4.1. namijenjeno je isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Svi projekti provode se u naseljima do pet tisuća stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100 posto investicije. Interes s lokalne razine bio je iznimno velik, a samo u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, zahvaljujući ovoj pomoći, gradi se ili obnavlja, odnosno nadograđuje 11 objekata dječjih vrtića. Ukupno je za to osigurano čak 60, 4 milijuna kuna, a predviđenim projektima isplanirano je 61 novo radno mjesto.
Dječji vrtić Maslačak u Hercegovcu
Ravnateljica A. Lauš ispred budućeg dječjeg vrtića u Gudovcu
I dok ove projekte većina stanovnika podržava, dok roditelji jedva čekaju dječje vrtiće u mjestima stanovanja, a nezaposlene osobe priliku za zapošljavanjem, nameće se pitanje hoće li svi novoizgrađeni objekti imati svrhu postojanja. Odnosno hoće li se sami moći financijski održati, a ono što je još zanimljivije – hoće li biti dovoljno zaposlenika i stručnih suradnika na tržištu rada da se prazna mjesta uistinu i popune. Na to pitanje dio odgovora nudi Martina Topalović, predstojnica bjelovarskog Zavoda za zapošljavanje.
-Trenutno u evidenciji imamo četiri odgojitelja, defektologa logopeda i socijalnih pedagoga nemamo uopće, psihologa je četiri, pedagoga dva, jedna osoba je edukacijski rehabilitator, imamo 21 medicinsku sestru, 111 kuhara, 150 spremačica, domara – kućnih majstora s trogodišnjom školom je ukupno 16, dok je njih sedmero s četverogodišnjom školom, te naposljetku 113 administrativnih radnika – otkrila je Topalović brojčano stanje nezaposlenih osoba koje bi svoj kruh mogle pronaći u nekom od dječjih vrtića koji su u izgradnji ili se pak obnavljaju i nadograđuju. Jedan od osnivača novog dječjeg vrtića je i Općina Šandrovac. U tijeku je izgradnja objekta teškog šest i pol milijuna kuna,a iako je riječ o europskom novcu, već sada postoji problem s financiranjem.
FOTO: BBŽ Vrtić u Velikom Trojstvu pri samom je kraju
-Mi smo sada prisiljeni uzeti kredit da bi mogli isplatiti sve što je naša dužnost. Znači izvođače radova da bi mogli dobiti uporabnu dozvolu i otvoriti objekt. Kada će nam se sredstva vratiti, mi to ne znamo – iskren je općinski načelnik Josip Dekalić. Dosad je Općina Šandrovac dobila 3,2 milijuna kuna, a iako ih veseli činjenica da bi od rujna trebali imati objekt za 30-ak mališana, financijska konstrukcija ih itekako zabrinjava. Osim u Šandrovcu, novi dječji vrtići grade se u Đulovcu, Dežanovcu, Velikom Trojstvu, Gudovcu, Novoj Rači. Neki od njih bit će završeni i prije krajnjeg roka, a među njima je novoračanski vrtić koji bi već u listopadu trebao biti izgrađen. Projekt je to težak 5,4 milijuna kuna, a iako je trebao biti u potpunosti financiran europskim novcem, zahvaljujući poskupljenju radova, Općini Nova Rača trenutno nedostaje 1,1 milijun kuna.
Načelnik Darko Knežić
-Dobili smo 4,3 milijuna kuna za izgradnju objekta jer je tako predviđeno idejnim projektom. U međuvremenu su cijene građevinskih radova znatno poskupjele i nama sada nedostaje milijun kuna. Nadamo se da ćemo taj novac dobiti iz Fonda za poravnanje – iskren je općinski načelnik Darko Knežić koji je svjestan da im ne gine kratkoročno kreditno zaduženje. Ono će, prema sadašnjem planu, iznositi tri milijuna kuna na rok od godinu dana. Inače, vrtić je kapaciteta za 25-ero djece, a posao bi trebalo pronaći sedmero zaposlenika.
-Svjesni smo da bi mogli imati problema oko pronalaska odgojitelja i ostalih stručnih djelatnika jer se puno vrtića gradi. Moramo stoga početi razmišljati na koji način privući buduće zaposlenike baš u Novu Raču – napominje Knežić. Dječji vrtić u Velikom Trojstvu težak je 13 milijuna kuna, kapaciteta je za 52 djece, a zaposlit će do 14 osoba, dok će u dječjem vrtiću u Gudovcu posao moći dobiti 10-ak osoba. U razmišljanju na koji način doskočiti svim financijskim izdacima koji ih očekuju su i u Općini Đulovac. Naime, u toj Općini gradi se vrtić težak više od 7 milijuna kuna, a već sada načelnik Drago Hodak strahuje tko će raditi u njemu.
Dječji vrtić u Rovišću
-Mi godišnje sada za djecu koja polaze daruvarske vrtiće izdvajamo oko pola milijuna kuna. A u razmišljanju smo da pokušamo napraviti sporazum s Gradom Daruvarom o spajanju te dvije ustanove, njihovo i našeg budućeg vrtića. Još ne znamo da li institucionalno ili samo kroz zajedničku suradnju. Na taj način bismo ostvarili značajne ustanove jer nije tajna da ćemo imati problema oko pronalaska djelatnika kojih na zavodima za zapošljavanje jedino nema, a pogotovo ne onih koji žele doći u Đulovac raditi – svjestan je Hodak koji ističe kako mu je teško shvatiti da za tu struku nema interesa među mladom populacijom. Naročito jer su čak u Općini nudili i izdašne stipendije za sve one koji se odluče na pedagoške smjerove školovanja.
Osim pronalaska djelatnika, lokalne samouprave dužne su kao osnivači i financijski brinuti o osnovanim dječjim vrtićima. Ako uzmemo u obzir da jedan vrtić u Rovišću, čiji osnivač je Općina Rovišće mjesečno izdvaja za rad te ustanove 90 tisuća kuna, postavlja se pitanje hoće li naposljetku taj ili sličan iznos moći osigurati i sve ostale općine u kojima u ovim trenucima niču novi dječji vrtići. Ili će pak, kreditna zaduženja i financijske dubioze postati nova boljka ionako teško održivih lokalnih samouprava. Ostaje tek za vidjeti. Prvo s čim se trenutno moraju suočiti jest pronalazak zaposlenika i privlačenje onih zbog kojih ova priča i postoji – mališana.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!