SASTANAK NAČELNIKA Vječno pitanje – treba li smanjiti broj Općina?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Na inicijativu načelnika Općine Rovišće i dopredsjednika Hrvatske zajednice općina, Slavka Prišćana, sazvan je sastanak svih općinskih načelnika. Glavna tema sastanka bila je rasprava o aktualnoj temi eventualne reforme lokalne samouprave. Točnije rečeno, razgovaralo se o tome što je predviđeno tom reformom. Raspravi su prisustvovali i pročelnici koji su dali do znanja koliko važnu funkciju imaju u procesu upravljanja općinama. Prijedlog nekih načelnika bio je da se usko specijalizirani poslovi prebace na županije, odnosno na usko specijaliziranu struku.
– Većina načelnika, odnosno načelnica smatra da bi zapravo bez Općina u malim mjestima, ta mjesta vrlo teško funkcionirala te da bi bila zanemarena. Neću reći da bi život stao, ali zasigurno bi puno teže mještani ostvarivali neke svoje dobrobiti – rekao je Prišćan.
FOTO: OPĆINA ROVIŠĆE
Načelnik kaže da se pod spomenutim dobrobitima smatra sve ono o čemu Općine vode brigu, bili to nogostupi, ceste, putni jarci ili ulična rasvjeta. Osobno mišljenje načelnika je da treba biti realan te o svemu razgovarati. Predstavnici Hrvatske zajednice općina usporedili su neke uspješne europske zemlje, njihov ustroj i sami broj općina. Pritom su iznijeli i svoje prijedloge objasnivši na koji način i dalje mogu utjecati, iznositi stavove svih općina pa ih tako i zaštititi.
– U javnosti se kroz pojedine ljude iz medija, koji možda ne znaju kako se živi u manjim sredinama, uvijek spominju općine koje imaju do 250 stanovnika. Za njih osobno smatram da se one, ukoliko nema potrebe za njima, trebaju pripojiti nekoj većoj općini. Onda tu neće biti nikakvih problema – kaže Prišćan.
Kraj rasprave doveo je do nekoliko zaključaka u kojima se smatra da načelnici u svojim općinama itekako vode brigu od najsitnijih detalja pa sve do višemilijunskih projekata. Mogla su se čuti mišljenja i kako je Republika Hrvatska vrlo centralizirana zemlja, a za decentralizaciju se ne može boriti ukidanjem općina. Načelnici su se posebno složili o važnosti poticanja mladih na ostanak u Hrvatskoj i ostanak u svojim općinama.
Prišćan zaključuje kako Općina svojim žiteljima mora uvijek biti na raspolaganju, bilo da je riječ o školama i vrtićima, starijima i nemoćnima ili nezaposlenima. Zato, smatra načelnik, postoji apsolutna opravdanost funkcioniranja općina. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!