BOLEST S TISUĆU LICA U mjesecu smo naglaska na multiplu sklerozu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svibanj je mjesec u kojem se naglasak stavlja na multiplu sklerozu, bolest s tisuću lica od koje u Hrvatskoj boluje više od šest tisuća ljudi. Bolest je to koja dovodi do fizičkih ograničenja koja pak za posljedicu imaju radnu nesposobnost, loš materijalni položaj, ali i stigmatizaciju. Uz to su oboljeli suočeni s nedostatkom kvalitetnog sustava podrške i socijalnih usluga, napominje voditeljica projekata Društva multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije, Milijana Martinović.
– Kod oboljelih dolazi do slabljenja socijalnih kontakata, neinformiranosti, osjećaja izoliranosti i bespomoćnosti te nemogućnosti ostvarivanja svojih prava i povlastica. U konačnici time se razvija progresija bolesti – kaže Martinović.
-U Društvu multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije na pomoć mogu računati 82 člana kojima Društvo pomaže oko administracije, a kvalitetu života nastoje podići i kroz brojne projekte. Tako s nestrpljenjem iščekuju rezultate natječaja Ministarstva socijalne politike.
– Planiramo dodatno ojačati i proširiti socijalne usluge na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Namjeravamo zaposliti dva fizioterapeuta koji bi obilazili naše članove u njihovim domovima te im tako pružali usluge fizioterapije – ističe Martinović.
 Društvo već sada provodi tri projekta osobne asistencije. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!