PRIJEVOZNIČKE MUKE Linije krenule – bez prihoda i putnika! Slijede li otkazi?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Jedan od sektora koji je zbog koronakrize pretrpio težak udarac je prijevoznički. Čazmatrans sada radi i manje nego za ljetnih mjeseci, u usporedbi s prošlom godinom su ostvarili tek 25 posto prometa i 25 posto prihoda i sada se nalaze u bezizlaznoj situaciji, upozorava direktor Čazmatrans Prometa, Damir Pavlović.
– Prihoda više nema, linije su krenule, putnika nema. Ograničeni smo brojem putnika u autobusu, a socijalna distanca je takva da je u autobusu moguće imati najviše 22 putnika što nije dovoljno za pokrivanje ni osnovnih troškova – kaže Pavlović.
FOTO: FACEBOOK BBŽ
Koliko je situacija teška, pokazuje to da od 700 Čazmatransovih autobusa njih 110 sada nije registrirano jer tvrtka za to nema novca. Cijela grupacija zapošljava oko 1300 ljudi, do sada nitko nije dobio otkaz, ali ne promijeni li se nešto uskoro to se više neće moći izbjeći. Tog su problema svjesni i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali su njoj ruke vezane, rekao je za posjeta tvrtki župan, Damir Bajs.
FOTO: FACEBOOK BBŽ
– Mi po zakonu ne možemo pomoći bez ugovora. Imamo ugovor o prijevozu naših đaka osnovnih i srednjih škola. Radi se o ugovoru od 20 milijuna kuna godišnje što nisu mala sredstva, ali s obzirom na situaciju prestanka škole, mi ni to nismo mogli platiti – rekao je Bajs.
Za to je naime potrebna suglasnost resornog ministarstva. Autobusni prijevoznici od države traže provođenje javne usluge, odnosno subvencioniranje razlike između cijene autobusne karte i stvarnog troška. U suprotnom bi, upozoravaju, moglo doći do gašenja javnih linija čime bi ruralna područja bila odsječena. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!