LOVRAKOVI DANI KULTURE Na natječaj stigli radovi iz više od stotinu škola, proglašeni su i pobjednici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Življe nego inače je ovog tjedna trebalo biti u Velikom Grđevcu gdje su trebali biti održani 33. Lovrakovi dani kulture. Zbog dobro znane korona situacije su prebačeni na početak listopada, ali su već sada proglašeni pobjednici likovnog, literarnog i novinarskog natječaja za osnovne škole čija je ovogodišnja tema bila “Djedovi i bake – čuvari uspomena”. Na natječaj su pristigli radovi iz više od 100 škola iz cijele zemlje.

– Moram priznati da smo prije nekih desetak godina imali čak i tri romana. Tada smo razmišljali što napraviti s nagradom. Na kraju smo je odlučili više promovirati te više uložiti u marketing. Na razini Hrvatske, poslali smo natječaj izdavačkim kućama i raznim društvima pisaca – zadovoljna je ravnateljica Osnovne škole “Mato Lovrak” iz Velikog Grđevca, Marina Balen.
Dobar odaziv je postigao tradicionalan natječaj za Nagradu “Mato Lovrak” za dječji roman tiskan u 2019. godini. Prijavljena su 23 romana – pet više nego prošle godine, a bilo je i godina kada se broj prijava mogao nabrojati na prste jedne ruke, prisjeća se Balen.
– Literarnih radova bilo je nešto više od 400, a likovnih 300. Jedino je možda nešto manje bilo novinarskih radova budući da se radilo o zahtjevnijoj temi i nije se moglo nešto već postojeće poslati već su zaista novinari morali izaći na teren i odraditi taj novinarski posao – ističe Balen.
To se i isplatilo jer stručni žiri svake godine ima nimalo lak zadatak odabira najboljeg. Koji je najbolji roman ovog puta znat će se početkom listopada. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!