POVIJESNA UDRUGA BRŠLJANICA Pronašli devet originalnih spomenika!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Na tome da svoju prošlost istrgne zaboravu ustrajno radi garešnička Povijesna udruga Bršljanica. Ovih su dana tako krenuli u otkrivanje nekadašnjeg evangeličkog groblja na kojem je vječni počinak našlo uglavnom njemačko stanovništvo. Nijemci su nekada stanovali i u Maloj i Velikoj Bršljanici, a posljednji su otišli 1953., navodi predsjednik udruge, Petar Miščević.
FOTO: FACEBOOK PETAR MIŠČEVIĆ
– To nisu bili nikakvi okupatori niti krivi ljudi. Jednostavno se radi o našim ljudima, ljudima koji su odrasli uz mog oca. To su bili ljudi koji su se zajedno vodili za ruke i išli i u jednu i u drugu crkvu – rekao je Miščević.
Na starom evangeličkom groblju vidljiv je donedavno bio tek jedan spomenik, onaj Marte Zmajlo. Kako se prvi svećenik koji je došao u Bršljanicu prezivao upravo Zmajlo, a rođen je 1850., Povijesna udruga Bršljanica krenula je u iskapanje groblja.
– Ulaskom u samo groblje i laganim radom malo po malo, oko tog spomenika mi smo do današnjeg dana pronašli devet originalnih spomenika koji su ležali u zemlji – kaže Miščević.
Kako ih ne bi devastirali, u pomoć su pozvali konzervatore koji će obići bršljaničko evangeličko groblje, a sama udruga si je kao sljedeći cilj postavila uređenje šetnice između Kapelice i Bršljanice čiji su glavni adut stoljetni hrastovi. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!